19:09 | 25.04.2022 Izvor: Kosovo online, Radio Kontakt Plus

Rakić: Reakcija na optužbe Prištine da Srbi napadaju ustavni poredak biće totalna građanska neposlušnostSpecijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo postupak protiv više od 70 građana zbog "napada na Ustavni poredak Kosova" - saopštio je presednik Srpske liste, Goran Rakić. 

rakic-reakcija-na-optuzbe-pristine-da-srbi-napadaju-ustavni-poredak-bice-totalna-gradanska-neposlusnost

Foto: Kosovo online

Ove informacije izneo je na konferenciji za medije za koju Radio Kontakt Plus nije dobio poziv. 

Konferenciju su pratili, prema dostupnim video snimcima, portal Kosovo online, TV Most  i agencija Tanjug.  U nastavku prenosimo izveštaj portala Kosovo online. 

"Specijalno tužilaštvo Kosova je pokrenulo postupak protiv naših građana, privrednika, gradonačelnika, poslanika, političkih predstavnika za kako Priština tvrdi napad na Ustavni poredak Kosova. Povod su bili protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine. Biću direktan, ovo je politički i etnički motivisan progon našeg naroda. Prema saznanjima koja imamo u pitanju je postupak protiv više od 70 naših građana", rekao je Rakić, prenosi Kosovo online. 

On ističe da je ovo politički postupak u kom je Priština unapred osudila optužene Srbe, javlja isti portal. 

"Zato niko od naših građana, privrednika, političkih predstavnika ne treba da primi ovaj poziv, niti da se na njega odazove. Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Spisak im nije konačan pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti", kaže Rakić.

Rakić je ponovio da Srbi na Kosovu žele da sačuvaju mir, ali i da tolerantni stav Srba ima granicu, preneo je takođe Kosovo online. 

"Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bi odbranili ljudska prava naših građana", poručio je Rakić.

Kako je naveo danas su čelnici Srpske liste obavestili ambasadore Kvinte, kao i predstavnike Evropske Unije i od njih su zatražili da, kako je rekao, obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova, javio je Kosovo online. 

"Mi podržavamo vladavinu prava, ali ovo nije vladavina prava već institucionalno nasilje kojim se vrši progon našeg naroda. Pozivamo građane na jedinstvo, ovo nije političko pitanje, već pitanje našeg opstanka na ovim prostorima", zaključio je Rakić, a preneo isti portal.  

Radio Kontakt Plus zatražio je dodatne informacije od Specijalnog tužilaštva Kosova čije odgovore očekujemo. 
Tagovi: Srpska listaGoran RakićKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije