09:25, 11.10.2019Izvor: TV Kljan, Kosovo Online

Rama: Dijalog završiti priznanjem kako bi lančano i ostali priznali Kosovo (VIDEO)Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Novom Sadu da kosovski lideri treba da podrže dijalog Kosova i Srbije i da on treba da se okonča međusobnim priznavanjem, kako bi onda i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnosti. Ako Kurti postane premijer sa njim će Srbija, htela to ili ne, morati da razgovara rekao je Rama u intervjuu za TV Kljan iz Tirane.

rama-dijalog-zavrsiti-priznanjem-kako-bi-lancano-i-ostali-priznali-kosovo-video

abcnews.al

Rama je ocenio da je nesumnjivo, da Aljbin Kurti danas predstavlja izraz volje kosovskih birača.

“I ako preuzme vlast na Kosovu, on će biti legitiman premijer sa kojim Srbija, htela to ili ne, treba da komunicira, treba da nađe način strukturisanja jednog procesa dijaloga, koji se ne može zamisliti bez vlade i novog premijera Kosova”, rekao je Rama uz ocenu da je Kurti spreman da preuzme odgovornost.

Albanski premijer naglašava da kosovski lideri imaju obavezu da guraju napred dijalog koji treba bez sumnje, ponovo pokrenuti, restrukturirati i jasno se fokusirati na njegovo okončanje - priznavanjem Kosova od strane Srbije, kako bi se potom dogodio lančano priznavanje kosovske nezavisnosti od strane drugih zemalja.

“Ja sam uvek bio protiv razmene teritorija kao načina kojim se skraćuje put jednom procesu koji je mnogo komplikovaniji, međutim na drugoj strani rekao sam i ponavljam da je nezamislivo da se dolazi do zaključka ukoliko nema vizije i ukoliko nema volje da se dogovore o graničnoj liniji”, navodi Rama.

Rama ocenjuje da nikako ne može da se gradi budućnost precrtavanjem etničke granice i da oni koji će nositi teret dijaloga treba da budu otvoreni kako bi pronašli rešenje.

“Ideja da mi možemo nastaviti i bez rešenja, meni ne izgleda kao ideja koja funkcioniše za dobrobit naroda i dece Kosova i u funciji daljeg približavanja Albanije sa Kosovom u smislu nove formacije odnosa, kao što je i Aljbin Kurti iskusio to kroz niz godina, kao i svi mi ostali koji vidimo to u perspektivi”, kaže Rama.

Dalje navodi da je najnormalnija stvar da se zalaže da se uradi najbolje kako bi rešili ovaj istorijski zastoj međutim, kako ističe, sigurno ne po bilo koji cenu i ne na štetu Kosova i albanskog naroda.

“Naravno da za rešavanje ovakvog zastoja potrebne su dve strane, jer nema unilateralnog rešenja i imam mnogo poverenja da ukoliko se usredsredimo na rešenje, a ne na dobijanje političkih poena na štetu rešenja, svakako da postoje svi potencijali u novom rukovodstvu Kosova, ali tu je i iskustvo onih koji su već dugo vremena nosili teret upravljanjem Kosova kako bi pronašli najbolji put”, navodi Rama.

Premijer Albanije izjavio je da je za rešavanje problema na Balkanu neophodan dijalog, jer će napredak biti težak bez dobrih bilateralnih odnosa.  

Rama je rekao da je jučerašnji trilateralni sastanak u Novom Sadu, na kojem je učestvovao, bio važan i vredan jer stvara preduslove za novo ubrzanje u sprovođenju svih dogovora i svih inicijativa koje su usvojene od strane svih zemalja Zapadnog Balkana.

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije obavezali su se juče u zajedničkoj Deklaraciji o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu da će raditi na unapređenju regionalne saradnje, u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

“Ovo je inicijativa dobre volje sa namerom sveobuhvatnosti, uključivanjem svih zemalja Zapadnog Balkana, u jedan proces tokom kojeg vreme nije na našoj strani, u smislu da ljudi sa pravom svakim danom očekuju sve više, a da bi im se dalo više potrebno je, između ostalog, da oslobodimo veliki potencijal kojim raspolaže regionalna saradnja u svakom aspektu”, rekao je Rama komentarišući odsustvo sa sastanka Kosova, Crne Gore i BiH.

U razgovoru koji je sa njim vodio novinar Idro Seferi, Rama je govorio i o svom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakavši da su ga pogodile laži i klevete u vezi njihovog odnosa.

“Istina je da su ovi odnosi otvoreni, neposredni i sigurno da ovi odnosi nijednom ne isključuju stalnu debatu koju imamo o budućnosti Kosova i da razumevanje sa predsednikom Srbije se odnosi i na činjenicu da on ima razumevanje za to da ja ne mogu prestati i ne mogu menjati stav vezano za Kosovo. Međutim, ja sam rekao i na početku da sam veoma pogođen time što su i visoke političke ličnosti na Kosovu, Albaniji stalno imali običaj da ciljaju naš odnos koristeći to kao osnovu za klevetanje i laži, kao da sam ja navodno bio onaj koji je promovisao podelu Kosova, onaj koji je uradio nešto iza leđa Kosovu, kao da sam ja vršio pritisak na bivšeg premijera Kosova, što me je primoravalo da ga i javno nazivam onako kako to zaslužuje - lažovom”, rekao je Rama.

Osvrćući se na odsustvo predstavnika EU sa sastanka u Novom Sadu, Rama je kazao da je istakao kakva je istina - da mi nismo prioritet broj jedan na agendi EU, jer trenutno prioritet EU je sama Unija, njena unutrašnja kriza i unutrašnje razlike.

“Mi ne možemo čekati da postanemo prioritet broj jedan EU kako bi smo nastavili jedan proces koji smo počeli zajedno i sa EU i svakako da mi očekujemo svaki doprinos i podršku od strane EU i sam naslov zajedničke izjave na kraju dana i krajnji cilj svih ovih zalaganja je realizacija u čitavom ovom prostoru četiri slobode EU koja se odnose na kretanje bez prepreka robe, usluga, kapitala i povrh svega slobode kretanja ljudi”, zaključio je Rama.

U deklaraciji, koju su nakon trilateralnog sastanka u Novom Sadu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, navodi se da su potpisnici, svesni odgovornosti oblikovanja sudbina svojih zemalja, posvećeni jačanju mira, jednakosti, vladavine prava i prosperiteta za sadašnje i naredne generacije u jugoistočnoj Evropi.

Oni pozivaju sve lidere na Zapadnom Balkanu da se pridruže njihovim naporima, prepoznajući značaj zajedničke evropske perspektive i posvećenost međusobnoj podršci, poštovanju i pomoći na evropskom putu.


Tagovi: KosovoAlbanijaEdi Rama

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije