12:57, 02.10.2020Izvor: Beta, N1

Rama: Naš cilj je uklanjanje granice između Albanije i KosovaAlbanski premijer Edi Rama izjavio je u Tirani na sastanku vlada Albanije i Kosova, da je ambicija obe vlade uklanjanje granice između dve strane. Sastanak se održava pod sloganom "Zajedno bez granica".

rama-nas-cilj-je-uklanjanje-granice-izmedu-albanije-i-kosova

facebook.com/albulena.balajhalimaj.5

Na sastanku dve vlade, Rama je rekao da će se intenzivirati rad na omogućavanju kontrole graničnih tačaka u realnom vremenu i "konačno otvaranje granice".

Premijer Albanije kazao je na početku sastanka da su se sa Kosovom dogovorili da unaprede zajednički projekat za 150. godišnjicu Prizrenske lige koji se odnosi na "urbano prekvalifikovanje istorijskog grada Albanije".

Rama je rekao da će luka Drač postati strateška luka, zajednička za obe zemlje.

Takođe je pomenuo izgradnju železničke pruge Tirana-Drač, dodajući da postoje obaveze za razvoj digitalnog koridora Priština-Tirana za tehnologiju 5G.

Inače delegacija kosovske vlade je autobusom otputovala za Tiranu, a premijeru Hotiju priređen je doček sa obilaskom Počasne garde Vojske Albanije i uz sve državničke počasti.

U delegaciji kosovske vlade nisu ministri iz Srpske liste.

Hoti: Zbog korone pogođen ekonomski i zdravstveni sistem Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti je na zajedničkoj sednici govorio o suočavanju Kosova sa pandemijom korona virusa i uticaju na kosovsku ekonomiju, ali i da sporazumima koje su potpisale dve vlade ulaze u novu fazu međudržavne saradnje.

"Prolazimo kroz posebno vreme zbog pandemije koja nas je koštala života građana, uticala na načine na koje vidimo svoj život sada i u budućnosti. Naš ekonomski i zdravstveni sistem je pogođen. U slučaju Kosova, sada vidimo rezultate dobro organizovane akcije, koordinacije sa drugim institucijama i koordinacije sa zemljama regiona", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo se suočava sa malim brojem novih slučajeva infekcije i onih sa smrtnim ishodima.

"Ovu godinu možemo završiti padom ekonomije sa -1 na -3 procenta, dok su predviđanja koja smo imali bila -11 procenata", kazao je Hoti.

Na sastanku je potpisano 14 sporazuma i memoranduma, među kojima i dodatni protokol Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva između ministarstava dve zemlje za prevazilaženje Covid-19 kao i zajednički godišnji kalendar kulturnih događaja između Ministarstva kulture, omladine i sporta dve zemlje.

Potpisan je i sporazum o koprodukciji filma i o saradnji između Ministarstva kulture, omladine i sporta Kosova i Ministarstva kulture Albanije.

Sporazum između kosovske vlade i Saveta ministara Albanije o saradnji i uzajamnoj pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa je sledeći sporazum, dok su dve vlade potpisale i Sporazum o saradnji između Ministarstva rada i socijalnog staranja Kosova i Ministarstva finansija i ekonomije Albanije za mobilnost na radu, kao i memorandum o saradnji između Ministarstva obrazovanja i nauke Kosova i Ministarstva obrazovanja, sporta i omladine Albanije za Zajedničku digitalnu platformu preduniverzitetskog obrazovanja.

Potpisani su još brojni dokumenti, među kojima su i protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o saradnji između kosovske vlade i Saveta ministara Albanije za međusobnu saradnju u oblasti bezbednosti kao i Memorandum o saradnji za uspostavljanje 5G digitalnog koridora i olakšavanje kretanja u budućnosti između Ministarstva ekonomije i životne sredine Kosova i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije.

Potpisan je i sporazum između Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Albanije o osnivanju Radne grupe za uspostavljanje Zajedničkog fonda za podršku Preševskoj dolini.

Današnji sastanak je šesti zajednički zajednički sastanak dve vlade.


Tagovi: AlbanijaEdi RamaAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije