14:33, 18.08.2020Izvor: RTS

Ramosaj: Nastavljeni radovi na putu Dečani-PlavPredsednik opštine Dečani, Baškim Ramosaj, izjavio je da su radovi na putu Dečani-Plav nastavljeni juče i da su u toku, nakon što su obustavljeni tokom vikenda.

ramosaj-nastavljeni-radovi-na-putu-decani-plav

Foto: Gazeta Express

"Radovi su počeli juče i nastavljaju se danas", rekao je Ramosaj prištinskim medijima, dodajući da nije razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

"Još nisam imao komunikaciju danas, ali očekujem da ću se sa njim sastati sutra ako se pokaže da je negativan", rekao je Ramosaj.

Kosovski premijer danas treba da okonča dvonedeljnu izolaciju, pošto se pokazalo da nije više pozitivan na koronavirus.

U subotu se zauzeo za prekid gradnje na putu kroz zaštićenu zonu, sve dok se ne pronađe zakonsko rešenje na terenu.

Monasi pravoslavnog manastira Visoki Dečani, Eparhija raško-prizrenska i vlasti u Beogradu, negodovali su zbog gradnje puta u delu koji prolazi kroz zaštićeni zonu manastira, osiguranu zakonom usvojenim u kosovskoj skupštini.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, saopštio je ranije da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

Janjić je na svom Fejsbuk nalogu predstavio mapu zaobilaznice oko manastira koja bi, prema prvobitno usvojenim planu, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

On je naveo da su taj plan još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada kosovski predsednik Hašim Tači.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine", istakao je Janjić.

Ukazao je da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je sinoć da "buka" u televizijskim studijama neće uticati na izgradnju puta Dečani-Plav, ali da će izgradnja puta biti nastavljena u skladu s kosovskim zakonima.

Opširnije čitajte OVDE.


Tagovi: InfrastrukturaKosovoVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije