16:13, 02.11.2019Izvor: RTK2

Raseljeni Srbi obišli pravoslavno groblje u PrištiniSrpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Mitrovdanske ili jesenje zadušnice. Raseljeni Srbi su i ove godine obišli pravoslavno groblje u Prištini. Zatekli su skoro identičnu sliku kao i prethodnih godina - jedan deo groblja je očišćen, dok se do drugog ne može prići. 

raseljeni-srbi-obisli-pravoslavno-groblje-u-pristini

Foto: RTK2

Na današnji dan vernici se sećaju svojih preminulih članova porodice i prijatelja. Organizovanim prevozom iz Beograda, Niša i Gračanice, ali i samoinicijativno, raseljeni Srbi obišli su groblje u Prištini. I ove godine zatiču tužnu sliku, deo groblja je očišćen, dok je drugi zarastao u korov. Probijajući se kroz šiblje, pojedini su uspeli da dođu do spomenika najmilijih.

„Dolazim ja i za zadušnice, i za Vidovdan i leti za Svetog Nikolu, dok mogu dolaziću. Svaki put je sve gore i gore, deo po deo samo lome, ali šta da radimo“, kaže Danica Popović, koja je došla iz Niša.

„Ogorčen sam, nemam ništa lepo da kažem“, kroz suze govori jedan od raseljenih Srba koji trenutno živi u Nišu.

Ima i onih koji će se vratiti natrag, a da nisu uspeli da priđu grobovima svojih predaka.

„Dođosmo posle tri godine, da ponovo obiđemo večnu kuću naših predaka, mog svekra i svekrve, ali nismo uspeli nije pristupačno, vrlo je zaraslo, haotično... trnje i nepristupačan prilaz“, kaže Bosiljka Ničić iz Niša.

Obilazeći groblje pojedini građani su primetili dosta novih oskrnavljenih spomenika.   

„Prošle godine je bila slika, ove godine je nema, odvaljena je. Dođeš napuniš se jeda i vratiš se, ali opet ne možeš da ne dođeš, jer te nešto tera, žulja, šta drugo da kažeš. Ovo je opet i dobro, šta drugo da kažeš. Sad smo prošli kroz Obilić, to je strašno, od trnja ljudi ne mogu da priđu, mi bar opet i možemo da priđemo. Kome da se žalimo koja vlast, kad se ovde ne zna ni ko pije, ni ko plaća“, upitala je Mileva Divljak.

„Došli smo organizovano, društvo Obilićana organizuje dolazak. Svake godine dolazimo od 2000. Tatin grob je relativno dobar. Međutim, kod svekra su sva slova skinuta, ostala je samo slika. Mislili smo da to popravimo, ali šta znam, treba neke specijalne dozvole, da bi ušli majstori da to ispišu, ne znam da li će to biti moguće. Svake godine je sve teže i teže, jer je sve manje nade da ćemo moći nešto da promenimo, ali to je jedino što možemo prema njima“, kaže Jelica Savić iz Beograda.

Pomen upokojenima služio je paroh prištinski Saša Mitrović. On je pozvao građane da prijave svaki oskrnavljeni spomenik.

„Zadušnice su dani kada se molitveno sećamo upokojenih svojih srodnika i to ne činimo samo u zadušne dane, već to činimo svakoga dana u crkvi kad ih pominjemo u svojim molitvama. Danas dolaze raseljeni Srbi sa svih krajeva Kosova i Metohije, danas će doći dva autobusa jedan iz Beograda, jedan iz Niša. Slika groblja je ista kao i prethodne godine, uvek uputimo apel za čišćenje groblja, a zadušnice uvek dočekamo ovako, gde su grobovi u korovu, jedna jako tužna slika“, ukazuje prištinski paroh Saša Mitrović.

Pored srpskog, u jednom delu nalazi se rimokatoličko i jevrejsko groblje koje se za razliku od srpskog održava.

Tokom posete raseljenih Srba, groblje su obišli i pripadnici Kosovske policije.

Pored Prištine, raseljeni Srbi obišli su i groblja u Obiliću i Kosovu Polju.


Tagovi: PraznikPrištinaSrbi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije