16:29, 06.06.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Rasprava o Pravilniku za formiranje Neformalne grupe ženaNacrt osnivačkog dokumenta o formiranju Neformalne grupe žena u opštini Severna Mitrovica razmatran je na današnjem sastanku predstavnica nevladinog sektora, lokalne samouprave, javnih institucija.

rasprava-o-pravilniku-za-formiranje-neformalne-grupe-zena

Radio Kontakt Plus

Ova Neformalna grupa baviće se rodnim pitanjima i primeni rodne ravnopravnosti u svim segmentima društva od porodice do lokalne samouprave.

Jedan od ciljeva formiranja grupe je da se zajedničkim pristupom, znanjem i angažovanjem doprinese transparetnijoj primeni u svim oblastima rodne ravnopravnosti .

Olivera Milošević, koordinatorka  koordinacionog mehanizma za borbu protiv nasilja u porodici rodnu ravnopravnost za opštinu Severna Mitrovica kaže da će finalna verzija Pravilnika biti usaglašenja za desetak dana, kada budu unete sve izmene o kojima se raspravljalo na današnjem sastanku. 

“Pravilnik definiše odnos Neformalne grupe Severna Mitrovica prema primeni rodne ravnopravnosti i kako će grupa da radi na uticaju razvoja kapaciteta službenika lokalne samouprave da primene rodnu ravnopravnost, kroz kreiranje budžeta, implementaciju projekata” – kazala je Milošević. 

Dodaje i da je Pravilnikom obuhvaćen i aspekt jačanja kapaciteta građana o samom pojmu rodne ravnopravnosti, kako bi aktivnije učestvovali u javnim raspravama na kojima se razmatra budžet za narednu godinu ili kada radi presek stanja u toku godine.

Inicijativa o formiranju Neformalne grupe žena  podržana je  od strane USAID programa  Efikasna lokalna uprava (LEGA).

Neformalna grupa žena je jedan od mehanizama za usmeravanje rodno odgovorne politike na opštinskom nivou, a program Efikasna lokalna uprava će u petogodišnjem periodu podržavati učešće žena u procesima planiranja i odlučivanja u opštini Severna Mitrovica. 

Svrha ovog programa je jačanje funkcionalnosti i inkluzivnosti opštinske samouprave u opštinama sa nevećinskim zajednicama na Kosovu, a jedan od glavnih ciljeva je povećanje aktivnog učešća građana i građanki iz svih zajednica u proces odlučivanja na lokalnom nivou.

Ovaj petogodišnji program koji podržava USAID/Kosovo,  sprovodi se u 14 partnerskih opština na Kosovu:  Dragaš, Istok, Klina, Leposavić, Novo Brdo, Obilić, Štrpce, Zubin Potok, Zvečan, Gračanica, Parteš, Klokot, Ranilug i Severna Mitrovica. 

Neformalnu grupu žena čine odbornice Skupštine grada, predstavnice nevladinih organizacija, žene na rukovodećim pozicijama u lokalnim institucijama i aktivne građanke iz svih zajednica koje svojim angažovanjem u procesu donošenja odluka i primeni lokalnih politika mogu doprineti povećanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva.


 


Tagovi: MitrovicaUSAID

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije