09:14, 11.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Redžep Seljimi danas se u Hagu izjašnjava o kriviciJedan od članova Glavnog štaba nekadašnje OVK Redžep Seljimi danas će prvi put biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

redzep-seljimi-danas-se-u-hagu-izjasnjava-o-krivici

scp-ks.org

Seljimiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

O krivici može da se izjasni odmah ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Seljimi je uhapšen 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Veseljijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači, Krasnići i Veselji  izjasnili su se da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, Seljimi će, kao i ostali, odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i na severu Albanije u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama u 10 tačaka, Seljimi se, zajedno sa ostalima, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKKadri VeseljiHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije