Kurti traži „znatno povećanje“ broja vojnika NATO na Kosovu

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zatražio je povećanje broja NATO vojnika na Kosovu kako bi se poboljšala bezbednost.
Image

„Zbog pretnji iz Srbije i Rusije hitno bi bilo potrebno da se broj vojnika NATO-a na Kosovu znatno poveća“, izjavio je Kurti u intervjuu za nemački list „Velt“, prenosi Dojče vele (DW).

Kurti je rekao da bi pomoglo i kada bi se više nemačkih vojnika nego do sada priključilo zaštitnim NATO trupama (KFOR), čime bi se, kako je rekao, povećala snaga odvraćanja.

Kosovo je, dodaje kosovski premijer, povećalo izdatke za odbranu za 52 odsto i Kosovske bezbednosne snage imaju 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Ali, kaže Kurti, „oko Kosova ima 48 srpskih vojnih baza, Rusija i Srbija blisko sarađuju u vojnoj politici i 2021. godine preduzele su 104 manevra i aktivnosti u kojima su delimično učestvovale i beloruske oružane snage.“

Kada je reč o najnovijem sporu oko putnih isprava i registarskih tablica, Kurti i u intervjuu za nemački list ostaje čvrstog stava – ali istovremeno iznosi i jednu ponudu.

„Planirane granične kontrole za srpske državljane koji žele da putuju na Kosovo i novi propisi vezani za registarske tablice biće obavezujući i važiće na neodređeno vreme od 1. septembra“, ponavlja kosovski premijer.

Ali, „ukoliko Srbija ubuduće pristane da ukine granične kontrole, onda ćemo i mi učiniti isto. Onda od 1. septembra ne bi bilo novih pravila“, kaže Kurti.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.