11:46, 01.08.2020Izvor: Telegraf

RHMZ: Na KIM na snazi žuti meteoalarmŽuti meteoalarm i upozorenje na vreme koje može biti opasno, danas je na snazi na teritoriji Kosova i Metohije, kao i u južnim i istočnim predelima Srbije.

rhmz-na-kim-na-snazi-zuti-meteoalarm

RHMZ / Printscreen

Prostor Kosova i Metohije, danas će biti pod uticajem jakih UV zraka i visokih temperatura, upozorili su danas iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

“Vreme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Ne preduzimajte nepotrebne rizike”, navodi se na sajtu RHMZ, javlja Telegraf.

Kako bi se izbegla kolapsna stanja, koja se javljaju u slučaju iznenadnog pada pritiska sa mogućim krajnjim gubitkom svesti i simptomima kao što su zujanje u ušima, malaksalost, obamrlost, slabost u mišićima, glavobolja, važno je ispoštovati niz jednostavnih, ali prekopotrebnih procedura.

Stariji moraju da kontrolišu svoj pritisak, da lekove za pritisak na ovim temepraturama, u dogovoru sa izabranim lekarom, koriguju i da obrate pažnju na uzimanje diuretika koji potpomažu gubljenju tečnosti i sledstvenim padom pritiska.

Što se tiče dece, mala deca do godinu dana, nemaju razvijen centar za termoregulaciju pa je kod njih moguće češće to pregrevanje - a ne umeju da kažu.

Stariju decu treba podsećati da vrlo često piju vodu i ne izlaze po visokoj temperaturi.

Preporuka i za jedne i za druge starosne kategorije je da ne izlaze u najtoplijem delu dana, da se deca igraju ujutru i posle podne, a stariji da svoje obaveze do 10 sati završe.

Ako moramo da izađemo, neophodna je kapa sa propusnim delom za vazduh, lakša hrana, limunada, ohlađen čaj, ali najbolja je voda.
 


Tagovi: Vremenske nepogodeKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije