21:14, 23.12.2018 Izvor: RTK2

Ristićima iz Bosca pred praznike ostaju samo želje i nadaPorodica Ristić iz Bosca kod Kamenice živi u teškim životnim uslovima bez rešenog stambenog pitanja. Sa raznim su se nedaćama ovi ljudi borili, pa i sa opakom bolešću. Ipak, ne gube nadu u bolje sutra.

risticima-iz-bosca-pred-praznike-ostaju-samo-zelje-i-nada

RTK2

Mladi, a nemoćni, tako započinju svoju priču Ristići. 

Glava porodice, Budimir, razboleo se pre 11 godina. Bolest ga polako slama i svakim danom uzima sve više maha, pa mu je kretanje otežano.

Preko Zavoda ima obezbeđeno banjsko lečenje, ali za putne troškove nema sredstava.

"Radio sam u Zemljoradničkoj zadruzi u Krivoj Reci, zatim sam primao minimalac, potom sam se razboleo i sada sam u invalidskoj penziji", kaže Budimir.

Dečiji dodatak, socijala i invalidska penzija ne uspevaju da podmire sve troškove, jer Ristići kupuju lekove. Pored Budimira, bolesna je njegova supruga Dubravka.

"Psihički, ruke mi se tresu od '99. godine i pijem lekove. Za muža plaćamo lekove 170 evra, boluje od multiple skleroze, otežano hoda. U početku su se moji lekovi plaćali, a sad ih uzimam na recept. Juče nam je moj dever doneo lekove, kupio je od socijale, samo je 1000 dinara vratio, svi se lekovi plaćaju", kaže Dubravka.

Ristići imaju četvoro dece: Lazara, Luku, Milicu i Bojanu. Sem Milice, ostali mališani su trenutno kod strica u susednom selu. 

Zbog Dubravkinog čestog boravka u bolnici, brigu o dvogodišnjoj Bojani preuzeli su Budimirov brat i snaja. Obrok iz narodne kuhinje im puno znači.

Iako su praznici na pragu, u ovoj porodici gotovo ništa ne ukazuje na to.

Ovi mališani o jelci i lampionima za sada samo maštaju. Iako nema ukrase,  Milica ima novogodišnju želju.

"Lutku, loptu i paketić", kaže Milica Ristić.

Ova skromna porodica živi u prohladnoj kući u novom naselju iznad Bosca već šest godina. 

Neizvesno je do kada će ostati ovde, pošto im je kuća data na korišćenje.

"Moja najveća želja je da ozdravi moj muž, da ozdravim ja, da čuvamo decu, da nam izgrade kuću,da moja deca završe fakultet. Maštala sam da budem sudija, bar jedna ćerkica da mi bude sudija ili sin", kaže Dubravka.

“Da nam izgrade novu kuću", dodaje Budimir.

Kako bi Ristići naredne praznike dočekali u svom novom domu, organizacija Srbi za Srbe pokrenula je božićnu akciju prikupljanja sredstava. 

Svi oni koji su u mogućnosti, novac mogu uplatiti na neki od računa humanitarne organizacije Srbi za Srbe sa naznakom “za Ristiće” ili poslati SMS na 7763 koji iznosi 100 dinara.

Račun: Banka Intesa 160-279491-71
Tagovi:

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije