21:05, 21.08.2020Izvor: N1 / Radio Kontakt Plus

Roditelji koji rade od kuće ne mogu da šalju decu u dnevni boravakDo početka nove školske godine ostalo je desetak dana. Međutim, na relaciji između ministarstva, nastavnika i roditelja, još uvek su šumovi, jer iako resorni ministar Mladen Šarčević uverava da je za 1. septembar sve spremno i "pod konac", prosvetari i roditelji tvrde da i dalje ima mnogo nejasnoća i da su pravila brojna. A pojavila su se i nova - roditelji su u obavezi da, ako rade od kuće, dete odjave iz boravka.

roditelji-koji-rade-od-kuce-ne-mogu-da-salju-decu-u-dnevni-boravak

Radio Kontakt Plus

Maske, držanje distance, časovi od pola sata - pravila su kojih će od 1. septembra morati da se pridržavaju đaci i nastavnici. 

Ipak, pooštrene školske mere zbog pandemije nisu zaobišle ni roditelje.

Pored toga što su u obavezi da pre dolaska u školu deci izmere temperaturu, moraće da vode i neuobičajenu borbu za mesto u boravku. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je odluka o ukidanju boravka za pojedine đake doneta kako bi se olakšalo sprovođenje epidemioloških mera.

"Da bismo relaksirali školski ambijent, jer ovde je samo problem famozna četiri kvadrata da obezbedimo prostor po čoveku i da imamo taj neki model distance i čistoće, onda smo rekli da se traže potvrde od poslodavaca, jer mnogi su prešli da rade na daljinu koji mogu, tako da škola može i u svojoj autonomiji da iskombinuje, a to zavisi od direktora škola, ako on ima tri nastavnika iste struke, jedan može da radi za njih taj neki drugi deo nastave, a ostali mogu da rade uživo", kaže ministar Šarčević.

Pravila koje resorno ministarstvo menja iz dana u dan, pokazuju da je prosvetni sistem pun rupa, poručuju iz Udruženja "Roditelj". 

Kažu i da se umesto konkretnih rešenja, roditeljima i prosvetarima serviraju nejasnoće.

"Kada pričamo o tome da je sve pod konac, a nemamo kapacitete u školi, ni nekoga ko će da meri temperaturu, do toga da imamo dve tetkice koje treba da očiste nekih 600 kvadrata u roku jednog malog odmora meni kao roditelju to ne deluje prosto sigurno, a ni drugim roditeljima sa kojima mi razgovaramo", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Epidemiolog Predrag Kon, ipak, nema dilemu. Uverava da problema neće biti, jer, kako tvrdi, učinjeno je sve da se đaci vrate u klupe.

"Preporuka jeste da se na nedeljnom nivou vrši zamenjivanje - nedelju dana da se ide u školu, pa nedelju dana da bude onlajn nastava, neko može da reši to i drugačije da ima samo obavezno prisustvo ukoliko ima ispitivanja a da sve ostalo bude onlajn, dakle razne varijante su moguće", kaže Kon.

A da bi u školama bilo što bezbednije, Kon kaže, da je Institut za javno zdravlje Batut formirao poseban tim koji će svakodnevno pratiti stanje.

Šarčević:  1. septembra sve će biti "pod konac"

"Ceo ansabl je dobio zadatak do sitnih crevaca, šta rade i psiholog i pedagog, bibliotekar, sve je u funkciji da se ovo sprovede kako valja", rekao je Šarčević.

Prvi čovek prosvete navodi da je izvesno da će prvaci odlaziti u školu, dok o ostalim razredima nije govorio detaljno.

Foto: Radio Kontakt Plus

"Mi smo sad već negde sa današnjim danom skoro 85 odsto sadržaja za septembar za sve nivoe snimili, snima se na osam jezika nacionalnih manjina po raznim regijama, taj obim nastave ni jedna država koliko znam nije uradila u Evropi, da ne bude samo reklama, vi proverite, u regionu sigurno nisu i gledaju šta će Srbija da uradi pa uzimaju uglavnom naš model", objašnjava Šarčević.

Predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata kažu da su "hvalospevi" ministra Mladena Šarčevića na račun početka škole "jeftin politički trik". 

Tvrde i da zaposleni još nisu dobili precizna uputstva kako će sve funkcionisati.

Iz Foruma beogradskih gimnazija upozoravaju da su mnoge škole u riziku od prenošenja koronavirusa, jer nemaju uslove za sprovođenje epidemioloških mera. 

Kažu i da su resornom ministru na to ukazali u pismu koje su mu uputili. 

Tražili su i da se između ostalog prosvetnim radnicima omogući PCR testiranje bez čekanja ako se kod nekoga pojave simptomi, kao i da starije kolege koje imaju hronične bolesti imaju mogućnost da se izjasne da rade samo od kuće.

Ukoliko se što pre ne preduzmu konkretni potezi zaštite đaka i nastavnika, zaposleni u prosveti upozoravaju da će posle medicinske, njihova profesija biti najugroženija.


Tagovi: ObrazovanjeŠkolaDecaMladen ŠarčevićSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije