12:10 | 10.01.2023 Izvor: Beta

Roditelji: Vučić izbegava da primi porodice mladića ubijenih u PećiOtac Svetislava Ristića (18), ubijenog u pećkom kafiću "Panda", Ljubomir Ristić, kazao je da se ni 20 dana od poslednjeg zahteva za prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, porodicama ubijenih dečaka nije niko obratio iz Predsedništva.

roditelji-vucic-izbegava-da-primi-porodice-mladica-ubijenih-u-peci

Foto: Tanjug/Šporčić

Roditelji šest mladića 1998. ubijenih u kafiću "Panda", već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podsetimo, Vučić je 2013. godine saopštio da masakr u pomenutom kafiću nisu počinili Albanci.

„Od 5. septembra 2017. godine, više od deset puta smo se obraćali kabinetu predsednika Srbije tražeći razgovor, međutim nijednom nam nije odgovoreno. Poslednji zahtev smo podneli 23. decembra prošle godine“, rekao je Ristić.

On je dodao da su tražili od Tužilaštva za organizovani kriminal, gde je započeta istraga, da Vučić bude saslušan zbog saznanja koja je javno iznosio o zločinu u "Pandi", ali da to nije prihvaćeno.

Ristić je dodao da će porodice nastradalih dečaka morati da se organizuju i da preduzmu "dodatni napor", kako bi "iskamčili" prijem kod predsednika Vučića.

Lazar Obradović, otac ubijenog Ivana (15), rekao je da roditelji od predsednika Srbije očekuju da im saopšti sva saznanja s kojima raspolaže o "slučaju Panda".

„Državne službe i Vučić znaju ko je naredio, organizovao i ubio decu u ‘Pandi’. Nedopustivo je da se istina skriva više od 24 godine i da predsednik Srbije odbija razgovor s nama”, istakao je Obradović.

Roditelji ubijene dece, posle 24 godine traganja za istinom, kažu da nemaju dilemu da je o masakru u "Pandi" odlučeno u vrhu države.

„Gospodine predsedniče, vi znate i mi roditelji znamo da je ubistvo naših sinova u kafiću ‘Panda’ u Peći bilo državna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države. U pitanju je državni terorizam par ekselans. Ukazujemo da postoje i ostali razlozi za naš prijem koje ćemo izneti u razgovoru s vama, kako bi organ koji vodi postupak, posle skoro 24 godine procesuirao zločin“, stoji u zahtevu za prijem kod Vučića, koji su roditelji podneli 6. juna 2022. godine.

Porodice ubijenih dečaka smatraju da država pokušava da sakrije sopstveni zločin.

Ljubomir Ristić je naveo da su porodice ubijenih od 17. septembra 2017. godine „nebrojano“ puta tražile od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) preduzimanje preostalih istražnih radnji i sedam puta tražile prijem u tužilaštvu, ali da su svaki put odbijeni.

„S obzirom na činjenicu da nemamo nikakvih odgovora iz TOK-a o našim zahtevima, sve ukazuje na to da ništa nije postupano i da je istraga zaustavljena“, rekao je Ristić.

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih mladića i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“. Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

„Mogli bi da napišemno knjigu u tri toma o tome koliko smo uložili napora da se tragedija u ‘Pandi’ ne zataška. Sve ukazuje na to da između pojedinih državnih organa postoji sprega da se nikada ne otkrije ko je naredio, organizovao i ubio našu decu. Naše porodice su raštrkane po Srbiji i Crnoj Gori, neki roditelji ubijenih dečaka su u medjuvremenu preminuli, a da nisu saznali istinu. Zato apelujemo na javnost, posebno na novinare da nam pomognu da se otkrije istina o ubistvu naših sinova“, zaključio je Ljubomir Ristić.
Tagovi: PećUbistvoAleksandar Vučić

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije