08:45, 23.05.2020Izvor: Beta / Danas

RSE: Kosovo rizikuje da izgubi milione evra kredita ako ne uspe da ih ratifikujeKosovo rizikuje da izgubi milione evra kredita, ako ne uspe da ratifikuje sporazume u skupštini, koje je Vlada postigla sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama.

rse-kosovo-rizikuje-da-izgubi-milione-evra-kredita-ako-ne-uspe-da-ih-ratifikuje

Foto: Pixabay

Pozivajući se na podatke Ministarstva finansija i transfera Kosova, Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku javlja, da sporazumi koji će biti ratifikovani po ubrzanom postupku uključuju pet ugovora o kreditu u vrednosti od 228,1 miliona evra i dva sporazuma o sufinansiranju u vrednosti od 61 milion evra.

Ugovori o kreditu, koji zahtevaju ratifikaciju u Skupštini Kosova, nisu samo povezani sa situacijom koju stvara pandemija korona virusa, već su u pitanju i drugi projekti koji se odnose na prečišćavanje otpadnih voda.

Prema Ustavu Kosova, međunarodne sporazume uključujući preuzimanje finansijskih obaveza, mora ratifikovati dvotrećinska većina poslanika.

Generalni sekretar kosovske Skupštine Ismet Krasnići je potvrdio da je Vlada dostavila nekoliko međunarodnih sporazuma za ratitifkaciju.

Naveo je da je jedan od sporazuma dostavljenih skupštini, Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj, za projekat finansiranja finansijskog sektora.

Ostali sporazumi, koji su upućeni skupštini odnose se na druge projekte, koji nisu povezani sa situacijom stvorenom pandemijom korona virusa.

Međutim, Predsedništvo kosovske Skupštine ne uspeva da te sporazume stavi na dnevni red jedne od sednica parlamenta.

Predsedništvo je zakazalo novu sednicu za 4. jun, ali nije izvesno da li će na dnevnom redu biti rasprava o međunarodnim finansijskim sporazumima.


Tagovi: NovacVlada KosovaEkonomija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije