23:34 | 29.09.2022 Izvor: RSE

RSE: U najnovijem paketu sankcija, EU predviđa izuzeće za Zapadni BalkanMinistri energetike Evropske unije (EU) će u okviru novog paketa sankcija verovatno odobriti i meru kojom će se zemlje Zapadnog Balkana izuzeti od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu. Ova mera ima za cilj moguće izbegavanje zaobilaženja sankcija.

rse-u-najnovijem-paketu-sankcija-eu-predvida-izuzece-za-zapadni-balkan

Foto: TASS

“Da bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana, potrebno je predvideti derogaciju kojom bi se omogućio tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje (sankcija)”, stoji u tekstu predloga novih mera koje EU namerava da uvedene protiv Rusije, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Ova odredba se odnosi na one zemlje regiona, koje nemaju izlaz na more i koje preko Hrvatske uvoze sirovu naftu.

Oko ovih mera i novog paketa sankcija ministri energetike će raspravljati i odlučivati na vanrednom sastanku koji će biti održan 30. septembra.

Mere se tiču uglavnom određivanja ograničnjena cena nafte i odlučiće se zabrana transporta nafte čija cena prelazi dogovorenu ograničenu cenu koju se očekuje da Unija postavi.

Prilikom usvajanja petog paketa sankcija protiv Rusije, u aprilu ove godine, EU je na sličan način izuzela Srbiju čime je omogućeno da se nastavi neometano snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

Ministri energetike EU će u toku rasprave odlučivati i oko varnednih mera koje se odnose na neočekivanu dobit energetskih kompanija. Na istom sastanku će se raspravljati i o ograničenju cene plina.

Blok od 27 zemalja članica pregovara o mjerama koje je prošle sedmice predložio Brisel kako bi se pokušalo obuzdati skok cijena energenata koji potiče rekordno visoku inflaciju i prijeti recesijom.

Dogovorom bi sve zemlje EU uvele porez na višak profita kompaniji za fosilna goriva ostvaren 2022. ili 2023. i vratile prihode koje jeftini proizvođači električne energije ostvaruju od ogromnih troškova električne energije.
Tagovi: EUZapadni Balkan

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije