17:09, 20.10.2019Izvor: Tanjug, B92

"Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM"Jedna od ključnih poruka upućenih posetom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji je da Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM. Ovako posetu ruskog premijera Srbiji ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

rusija-nece-dozvoliti-da-bude-iskljucena-iz-resavanja-pitanja-kim

N1 (YouTube)

"Ta poruka ima posebno značenje u ovom trenutku, imajući u vidu inicijativu SAD, imenovanjem specijalnih izaslanika i nastojanjima da se to pitanje ubrza i obnove pregovori, ali na platformi koja ne odgovara državnim i nacionalnim interesima Srbije, već podrazumeva realizaciju zapadnih interesa i priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Milivojević za Tanjug.

Poseta Medvedeva potvrđuje, kaže, da će Rusija ostati dosledna u podršci Srbiji i da neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanje ovog pitanja, niti da se ono rešava izvan okvira muđunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB OUN.

"Rusija i ovoga puta je uputila vrlo jasnu poruku da će stajati na strani Srbije i da neće dozvoliti nikakvo rešenje koje ne podrazumeva zaštitu nacionalnih i državnih interesa Srbije i poštovanje međunarodnog prava", dodaje on.

Uveren je da su Vučić i Medvedev razgovarali o svim aspektima koji su sada aktuelni o pitanju KiM, posebno o inicijativi Bele kuće da se pitanje rešavanja KiM ubrza i da se rešava na platformi koja ide u prilog prištinskoj strani i polazi od osnovne činjenice na kojoj Zapad insistira - da se potvrdi kosovska nezavisnost.

"Sigurno da je bilo reči s jedne strane o mehanizmima koji se mogu upotrebiti i argumentima protiv ovakvog pristupa, a sa druge strane o međusobnoj saradnji Srbije i Rusije u odbrane srpskih interesa i u potvrđivanju argumenata koji su na liniji neizostavnog značaja međunarodnog prava i Rezolucije 1244", kaže Milivojević.

On ističe da dolazak Medvedeva prevazilazi značaj obične bilateralne posete i bilateralnih odnosa između dve zemlje, ne samo zbog tema koje su bile na dnevnom redu, već upravo zbog njenih globalnih poruka.

Kako navodi, sam povod posete - 75. godišnjica oslobođenja Beograda i učešća Crvene armije u tom oslobođenju - jedan je od pokazatelja da poseta Medvedeva prevazilazi bilateralni kontekst i ima globalno značenje.

“Poruke koje su u prvom redu upućene odnose se na učešće Srbije i Rusije u antifašističkoj borbi i demantovanju pokušaja revizije istorije kojima smo bili svedoci u evociranju jubileja nedavno u Varšavi, gde Rusija i Srbija nisu bile pozvane”, ističe Milivojević.

On dodaje da je ova poseta i u funkciji predstojeće posete predsednika Vučića Ruskoj federaciji i razgovora koje će imati u Sočiju sa predsednikom Vladimirom Putinom, pre svege vezano za KiM, jer ovo pitanje, podseća, prevazilazi i bilateralni i regionalni kontekst i ima globalni značaj, o čemu je nedavno govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U bilateralnom kontekstu, poseta, smatra Milivojević, potvrđuje značaj i izuzetno visoki nivo političkih odnosa dve zemlje, uz niz sporazuma koji produbljuju ekonomske odnose.

“Ova poseta je bila na liniji insistiranja Srbije da neće promeniti politiku nezavisnosti, vojne neutralnosti i njenim nastojanjima da tu politiku na ovaj način potvrdi, kao i da neće dovoditi u pitanje prijateljske odnose sa Rusijom, uprkos prtisicima kojima je izložena”, zaključuje Milivojević.
 


Tagovi: SrbijaKosovoRusija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije