16:48, 13.02.2019Izvor: Russia Beyond Srbija

Sadržaj biblioteke "Jeljcin" uskoro dostupan studentima PU u MitroviciStudenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, uskoro dobijaju pristup predsedničkoj biblioteci "Jeljcin" iz Sankt Peterburga, koja poseduje najveći broj digitalnog materijala u Rusiji.

ruski-univerziteti-za-razliku-od-evropskih-ne-traze-od-nasih-studenata-kosovske-pasose

Foto: Arhiva Univerziteta u Prištini

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Rade Grbić, kaže za Russia Beyond da je realizacija ovog projekta od izuzetnog značaja, jer će na taj način studentima PU biti dostupna ne samo arhivska dokumenta, nego i video-arhiva i brojni drugi sadržaji kojima raspolaze ova biblioteka.

“Na Univerzitetu otvaramo punkt gde svaki profesor ili student može dobiti pristup ka svim ovim književnim bogatstvama Rusije, naravno, u digitalnoj formi. Ovo je za nas jedna velika stvar, jer puno naših srpskih knjiga i arhiva je ostalo u Prištini, bilo je izgubljeno tokom 1999, spaljeno. Našim studentima biće dostupna ne samo arhivska dokumenta, nego i video-arhiva i mnoga toga što postoji u ovoj velikoj biblioteci. A naša ideja je da još i omogućimo ovakav pristup svima Srbima na Kosovu i Metohiji preko našeg Univerziteta, da pružimo zainteresovanim ljudima priliku da dobiju neke materijale. Već smo ispunili tehničke uslove za taj punkt i sada čekamo poziv u Sankt Peterburg da potpišemo sporazum i da taj punkt počne da radi“ - kazao je Grbić.

Prištinski univerzitet ima odličnu saradnju sa ruskim visokoškolskim ustanovama, zbog čega se studentima ovog Univerziteta pruža mogućnost da nastave obrazovanje u Rusiji.

“Naš cilj je jačanje međunarodne saradnje sa državama koje nisu priznale Kosovo i na prvom mestu je Ruska Federacija. Njihov obrazovni sistem se razlikuje od našeg. Mi na Univerzitetu imamo sve fakultete, a svaki njihov univerzitet predstavlja posebnu struku. Tako da je nama cilj da povežemo sve naše fakultete sa ruskim univerzitetima” - dodaje Grbić.

On je istakao da je saradnja sa ruskim visokoškolskim ustanovama i bibliotekama od ogromnog značaja za Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, jer ih ne ograničavaju nikakvim uslovima.

“Tu se vidi u najmanju ruku prijateljski stav prema Srbima na Kosovu, za razliku od nekih evropskih univerziteta, koji čak i uslovljavaju da naši studenti moraju da imaju pasoše pod znacima navoda države Kosovo, što bi u stvari značilo da oni prihvataju državljanstvo, a to naši studenti naravno ne žele da rade“ - naglašava Grbić.

Napominje, da su za godinu dana potpisali ugovore sa Moskovskim državnim oblasnim univerzitetom iz polja društveno-humanističkih nauka, sa Državnim poljoprivrednim univerzitetom u Voronježu, koji je između dva vodeća univerziteta Rusije u oblasti poljoprivrede, a pre nekoliko dana Filozofski fakultet potpisao je ugovor o međunarodnoj saradnji sa državnim univerzitetom u Rostovu na Donu.

Dodaje, da imaju ugovor o saradnji i sa Tehnološkom univerzitetom u Belgorodu.

Prema njegovim rečima, ovi ugovori podrazumevaju rad na zajedničkim projektima, na izradi zajedničkih naučnih radova, zajedničke studentske programe, odnosno razmenu studenata i dobijanje diplome jednog i drugog univerziteta.

“Imamo jedan problem u celoj ovoj lepoj priči: naši srpski studenti bez ikakvih problema dolaze u Rusiju sa srpskim pasošem, a Rusi moraju da imaju otvorenu šengensku vizu da bi ušli na Kosovo, pošto Rusija nije priznala Kosovo. Naravno to, nažalost, ograničava mogućnosti ruskih kolega i studenata” - kaže Grbić.

Ruski univerziteti pružaju obrazovanje na visokom naučnom nivou, njihova savremena oprema je izvanredna, i sva ta naša saradnja se bazira na prijateljskom odnosu, zaključuje Grbić.

Dopisnica Russia Beyond razgovarala je sa rektorom Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici o perspektivama obrazovanja studenata ovog Univerziteta u Rusiji, a integralnu vest možete pronaći na sledećem linku:

https://rs.rbth.com/zivot/84977-rektor-univerziteta-u-pristini-saradnja-sa-ruskim-visokoskolskim-ustanovama?fbclid=IwAR0NmcqstWaH3PUsKTN-LZCyurex--xA5gpBPZ_RuWHnqf8CwN_L92co5r0


Tagovi: MitrovicaUniverzitetRusija Obrazovanje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije