10:25, 12.11.2020Izvor: Beta, Danas

Šain: Na Kosovu su stradali i Romi, zašto se u srpskoj javnosti ne spominju među žrtvamaPredsednik Romske partije Srđan Šain obratio se danas ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić zahtevom da se u srpskoj javnosti govori i o Romima žrtvama zločina OVK za koje je počelo suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

sain-na-kosovu-su-stradali-i-romi-zasto-se-u-srpskoj-javnosti-ne-spominju-medu-zrtvama

Medija centar

Šain je u pisanoj izjavi naveo da „nespominjanje i Roma, od strane dela javnosti kada se govori o žrtavama zločina jeste najgnusnije vređanje ljudskog dostojanstva“.

„Mi razumemo stav suda i tužilaštva koji u određenim momentima govore samo o žrtvama, ali ne razumemo druge koji o ovoj činjenici govore selektivno“, rekao je Šain.

On je naveo da su „poštovanje svih žrtava i borba protiv ekstremizma osnovni preduslovi za uspostavljanje dijaloga“, zbog čega je pozvao ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da reaguje i javno pozove sve da se o žrtvama izjašnjavaju korektno.

„Uvereni smo da ćete da reagujete i da ćete na taj način da pokažete spremnost da se borite da Romi, a niti bila koja druga zajednica, ne bude kolateralna šteta takozvanih velikih interesa“, naveo je Šain.

On je kazao da je Kosovo „bez svoje volje napustilo preko 100.000 Roma, da je veliki broj njih je nestao ili je ubijen“.
 


Tagovi: Specijalni sudOVKRomiHagKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije