12:03, 24.02.2020Izvor: RTS, Tanjug

Samit o Zapadnom Balkanu u LondonuDirektor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvorio je samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.

samit-o-zapadnom-balkanu-u-londonu

Twitter

Evropska banka je do sada uložila u region više od 12 milijardi evra, od čega polovinu novca u Srbiju.

EBRD je na Balkanu realizovao 600 projekata – od infrastrukturnih projekata, preko energetike do zelene energije.

Kao i pre dve godine, Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja će imati izlaganje na panelu premijera Zapadnog Balkana.

Brnabićeva će imati i bilateralne susrete – sastaće se sa direktorom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, ali i sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan Metjuom Palmerom i ministrom odbrane Velike Britanije.

Uslediće susret sa studentima prestižnog londonskog Imperijal koledža, sa kojima će Brnabićeva razgovarati o tome kako unaprediti ekonomiju uz pomoć tehnologije i digitalizacije.

Pored premijera pet balkanskih zemalja panelu prisustvuje i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kako javlja reporterka RTS-a, on je ponovio da će Priština taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zameniti reciprocitetom.

Svake druge godine u Londonu se okupljaju politički i privredni predstavnici Zapadnog Balkana na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ovo će biti četvrti samit, a ideja je da se promoviše naš region kao mesto za nova ulaganja, da se promovišu regionalni projekti i vidi šta treba uraditi kako bi se privukli novi investitori.


Tagovi: Velika BritanijaAna BrnabićAljbin KurtiZapadni BalkanEBRD

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije