14:35, 09.08.2020Izvor: KoSSev

Samoopredeljenje: Institucije prebacuju odgovornost za bezbednost građana na KFORPokret Samoopredeljenje (PS) oglasio se danas povodom jučerašnjeg navodnog prelaska grupe pripadnika Vojske Srbije preko adminstrativne linije u atar sela Karačevo. Odgovornost za događaj vide u aktuelnoj vladi koju optužuju za nemar, ali i to da istu prebacuju na KFOR. 

samoopredeljenje-institucije-prebacuju-odgovornost-za-bezbednost-gradana-na-kfor

Foto: Fol.mkscreenshot

I PS kao i svi kosovski zvaničnici koji su se oglasili po ovom pitanju i dalje ponavljaju inicijalnu informaciju da se radi o pripadnicima Žandarmerije, iako je KFOR potvrdio da je organizovao akciju sinhronizovanog patroliranja sa pripadnicima Vojske Srbije.

„Vlada Kosova, lokalne institucije umesto da vode računa o redu i miru i pružaju zaštitu građanima u ovim delovima, i dalje su nespretni, nemarni i prebacuju odgovornost na KFOR, čak pokazuju nepoverenje prema sopstvenim stanovnicima i institucijama. Kako je došlo do toga da osim KFOR-a niko drugi ne kontroliše taj deo prema sporazumu iz Kumanova, a da dok ipak vidimo slobodno marširanje srpske žandarmerije u tom delu, i da lokalnih bezbednosnih institucija nema“, navodi se u saopštenju PS čiji poslanik je juče i objavio snimak sa bezbednosne kamere jednog lokala u selu Karačevo na kom se vidi grupa uniformisanih lica.

Do incidenta je došlo u petak, a nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek juče u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

PS traži da lokalne institucije budu te koje će preuzeti odgovornost za zaštitu i bezbednost građana na Kosovu i neprihvatljivim ocenjuju i „postupke Žandarmerije i nezainteresovanost lokalnih institucija“.

Pre PS oglasila se danas i kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla. Ona je kritikovala objašnjenje KFOR-a navodeći da sinhronizovane patrole ne podrazumevaju da jedna strana prelazi na teritoriju druge. I ona je, iako je komentarisala zvanično saopštenje KFOR-a o patroli sa pripadnicima Vojske Srbije, u svojoj reakciji govorila o Žandarmeriji.

Bez poziva na delovanje nije prošlo ni unutar stranke kosovskog premijera, DSK. Član predsedništva DSK i nekadašnji gradonačelnik Gnjilana, Lutfi Haziri, u reakciji na Fejsbuku napisao je da se scene „žandarmerije na ulicama Gornjeg Karačeva“ ne bi videle ukoliko bi granica bila u Ristovcu, selu u opštini Vranje.

„Granica treba da bude u Ristovcu ako želite da ne vidite srpsku žandarmeriju na ulicama Gornjeg Karačeva. Vreme je da se završi posao, a ne za izjave i politički populizmam. Njihova namera se vidi, a naša?!“, upitao je Haziri.


Tagovi: SamoopredeljenjeKFOR KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije