09:49, 10.11.2019Izvor: Beta, KoSSev, N1

Samoopredeljenje na "Maršu za jedinstvo" u Tirani, kritika iz BeogradaPokret "Samoopredeljenje" u Albaniji izvešće svoj prvi "Marš za jedinstvo" u Tirani 28. novembra, na Dan nezavisnosti, preneo je portal KoSSev.

samoopredeljenje-na-marsu-za-jedinstvo-u-tirani-kritika-iz-beograda

Foto: Reuters

U saopštenju tog pokreta piše da taj marš nije usmeren na najavljivanje bilo kakvog zahteva za nacionalnim ujedinjenjem, već je usmeren na, kako je navedeno, zahteve za ekonomskim i političkim promenama.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik. 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana se obeležava Deklaracija nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni", navodi se u saopštenju.

Centar Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji pozvao je sve građane da učestvuju u maršu u Tirani, u 12 sati, od spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu do spomenika Ademu Jašariju.

"Šetaćemo ulicama prestonice da ujedinimo ciljeve i volju, ljude i srca, protiv ekstremnih nepravdi i nejednakosti, tražimo konkretne korake za nacionalnu integraciju za razvoj i pravdu, za jedinstvo za napredak i bezbednost, za emancipaciju", navodi se u saopštenju.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev ocenio je u saopštenju da je "parada" Kurtijevog "Samoopredeljenja" u Albaniji, na Dan zastave Albanije, "prst u oko čitavom miroljubivom svetu i šamar svim pacifistima u demokratskoj Evropi".

"To će biti parada povampirenja mračne prošlosti, a Kurti na ovaj način, po sistemu kuvanja žabe, priprema međunarodnu javnost na nasilnu prekompoziciju Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Kozarev je ocenio da zastava Albanije, pod kojom, kako je rekao, Kurti prima strane diplomate, nije "dekorativni predmet, već simbol velikoalbanske ideologije, čiji cilj može biti ostvaren samo ratom i krvoprolićem".

"Kurtiju i njegovom fašističkom projektu se mora odlučno stati na put dok ne bude prekasno", rekao je Kozarev.

Srpska lista je u saopštenju pozvala sve međunarodne predstavnike koji su "delili lekcije predstavnicima Srpske liste zbog okrenutosti Beogradu" da javno kažu da li je Albancima dozvoljeno, kako je navela ta lista, sve i da li je takvo ponašanje primereno.

"Izlivi nacionalizma i fašizma koji krase svaki javni nastup Aljbina Kurtija i funkcionera njegove partije, stvara atmosferu straha i zabrinutosti među svim građanima koji žele bolji život, a ne sukobe koje Kurtijevo Samoopredeljenje planira ovakvim inicijativama", navodi se u saopštnju Srpske liste.


Tagovi: KosovoAlbanijaSamoopredeljenjeAljbin Kurti

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije