21:20, 06.08.2020Izvor: N1

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje kosovske vladePredstavnici stranke Samoopredeljenje počeli su prikupljanje potpisa za obaranje Vlade Avdulaha Hotija. Međutim, nije poznato da li će dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu, bez kojih inicijativa ne može da uspe.

samoopredeljenje-prikuplja-potpise-za-obaranje-kosovske-vlade

Foto: Prishtina Insight

U vreme dok se kosovski premijer, Avdulah Hoti, zbog zaraze koronom nalazi u samoizolaciji, iz pokreta Samoopredeljenje su saopštili da su počeli sa prikupljanjem potpisa za izglasavanje napoverenja Hotijevoj vladi.

Samoopredeljenje smatra da je Hotijeva Vlada neustavna i nelegitimna, kao i da je nesposobna da vodi Kosovo.

"Ova vlada ne zna kako da nas predstavlja na međunarodnoj sceni. Među njenim prvim odlukama bilo je ukidanje reciprociteta. Takođe se odustalo od članstva u međunarodnim organizacijama. Iako bez platforme, ova Vlada pokušava da pokaže da pregovara sa Srbijom. Kao predstavnik Kosova imenovan je čovek koji nema legitimitet. Kosovu je uvek bila potrebna dobra vlada, ali sada više nego ikad pre. Potrebna je vlada koja je dokazala da zna da vodi zemlju čistih ruku, da zna kako se upravlja pandemijom i kojoj je javni interes na prvom mestu", izjavio je Arberie Nagavci.

Vladom nije nezadovoljna samo opozicija.

U zadnje vreme se i među koalicionim partnerima može čuti nezadovoljstvo rezultatima vlade, naročito zbog obnavljanja dijaloga sa Srbijom u Briselu.

Ramuš Haradinaj, čija ja partija glavni partner Demokratskog saveza Kosova u vladajućoj koaliciji, rekao je da neće više podržavati Hotijevu vladu ukoliko ona nastavi sa dijalogom sa Srbijom bez koordinacije sa koalicionim partnerima.

Kao dodatni razlog nezadovoljstva sa Hotijevom vladom, Hardinaj je naveo imenovanje Skendera Hisenija iz Demokratskog saveza Kosova za koordinatora u dijalogu, a bez znanja koalicionih partnera.

Samoopredeljenje ima 30 poslanika u kosovskoj Skupštini, dok je za stavljanje glasanja nepoverenja na dnevni red potrebno obezbediti 40 potpisa poslanika.


Tagovi: SamoopredeljenjeVlada KosovaAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije