11:55, 01.07.2020Izvor: Beta / B92

Samoopredeljenje: Tači prekršio UstavPoslanička grupa pokreta Samoopredeljenje je Ustavnom sudu Kosova danas podnela zahtev za ocenu protivustavnih delovanja predsednika Hašima Tačija.

samoopredeljenje-taci-prekrsio-ustav

Foto: Anadlou Agency

Oni smatraju da je Tači "podsticao i ubeđivao poslanika Hadži Šalju da promeni stav i glasa za izbor vlade Avdulaha Hotija".

U saopštenju Samoopredeljenja se navodi, da je kosovski predsednik, van ovlašćenja i teškog nepoštovanja ustavnih i demokratskih principa podele vlasti, pogazio Ustav Kosova.

"On je na direktan način uticao da poslanik Šalja promeni stav i glasa na vanrednoj sednici Skupštine Kosova dana 3. juna", piše u saopštenju.

Samoopredeljenje navodi da je Hašim Tači odlazio kući kod poslanika Šalje, noću.

"Punu sliku neustavnih postupaka zaokružuje slučaj intervencije i uticaja nad poslanikom Hadži Šaljom, odlaskom njegovoj kući posle ponoći. Tu činjenicu je obelodanio sam poslanik, što je potvrđeno od Tačija i Ramuša Haradinaja. Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava predsedniku aktivnu političku ulogu, jer to što je uradio Tači nije samo aktivno političko angažovanje već i teško uplitanje na naš ustavni poredak", navodi se u saopštenju.


Tagovi: Hašim TačiSamoopredeljenjeUstavKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije