22:15, 11.06.2020Izvor: Beta, N1

Samoopredeljenje zahteva ocenu ustavnosti izbora Hotijeve vladePokret Samoopredeljenje podneo je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti izbora kosovske Vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.

samoopredeljenje-zahteva-ocenu-ustavnosti-izbora-hotijeve-vlade

Foto: ANADOLIJA/Erkin Keci

Iz Samoopredeljenja su naveli, da je povod za tu inicijativu glasanje poslanika Etema Arifija, koji je, iako pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora od više od godinu dana, uprkos odredbama Ustava učestvovao na sednici i glasao za kosovsku Vladu.

"Učešće Etema Arifija na sednici 3. juna i njegovo glasanje, tim pre što je bilo odlučujuće, produbljuju nezakonitost ove vlade i proceduralno nezakonitu odluku skupštine da glasa za vladu. Zato je odluka skupštine nevažeća i neustavna", stoji u saopštenju Samoopredeljenja.

Navodi se da je kosovskim Ustavom "jasno definisano" da poslanik gubi mandat u slučaju da je osuđen pravosnažnom presudom za krivično delo sa zatvorskom kaznom u trajanju od jedne ili više godina.

Bivša sudija kosovskog Ustavnog suda, Điljeta Muškolaj, osporila je ustavnost izbora Hotijeve vlade, pošto je, prema njenim rečima, nova vlada izabrana glasovima poslanika koji uopšte nisu smeli da budu u sali.

Podsetila je na član 70. kosovskog Ustava, koji kaže da se mandat poslanika završava ili postaje nevažeći ako je osuđen konačnom presudom na jednu ili više godina zatvora.

Ocenila je da, ukoliko se tim povodom grupa poslanika ili neko drugi koji je za to ovlašćen, obrati kosovskom Ustavnom sudu, može se doći do toga da Ustavni sud utvrdi da Hoti nije izabran za premijera. Takav je bio slučaj odluke Ustavnog suda o izboru Bedžeta Pacolija za kosovskog predsednika, kada je zbog proceduralnih grešaka Ustavni sud poništio njegov izbor.

Poslanik Etem Arifi, koji je zbog krivičnog dela osuđen na više od godinu dana zatvora, bio je jedan od 61 poslanika koji je glasao i time osigurao dovoljan broj glasova da Hoti bude izabran za kosovskog premijera.


Tagovi: SamoopredeljenjeVlada KosovaUstavAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije