21:27, 08.04.2019Izvor: Jugmedia, RTV Kim

Saradnja Prištinskog i Narodnog pozorišta LeskovacLeskovačko i Narodno pozorište iz Prištine potpisali su juče protokol o saradnji, a dva ansambla će od juna meseca raditi na zajedničkoj predstavi, saopšteno je danas u Leskovcu.

saradnja-pristinskog-i-narodnog-pozorista-leskovac

Foto: Fejsbuk stranica NPP

Namera je zapravo da se napravi mreža srpskih pozorišta, ali ne samo na praznom komadu papira, istakli su direktori ove dve kulturne ustanove.

Prištinsko pozorište ima potpisane slične protokole sa nekoliko narodnih ansambala u Srbiji, a leskovačko je u nekoliko navrata radilo koprodukcijske predstave sa Narodnim pozorištem iz Lazarevca

“Zato u junu započinjemo rad na zajedničkoj predstavi. Reč je o savremenom dramskom tekstu 'Kao da sam se probudio i kao da je važno' mlade spisateljice Isidore Milosavljević. Mi ćemo od strane Narodnog pozorišta Priština dobiti reditelja Nenada Todorovića i scenografa Gorana Stojčetovića“, najavio je VD direktora Narodnog pozorišta Leskovac Dragan Marjanović.

Predrag Radonjić, direktor Prištinskog pozorišta, istakao je da je koprodukcijska saradnja jako bitna, kao i razmena predstava sa narodnim ansamblima u Srbiji.

“Još od kada smo proterani iz matične zgrade 1999. godine, mi nismo uspeli da ostvarimo saradnju sa tim što se zove Nacionalni teatar Kosova. Trenutno nam je sedište u Gračanici, bili smo u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, sad se polako na neki način, makar geografski, približavamo Prištini. U međuvremenu smo uspeli da obezbedimo neke elemtarne uslove, pogotovu u Gračanici, gde imamo solidnu scenu na kojoj igramo, možemo da ispunimo neke osnovne tehničke preduslove da funkcionišemo kao pozorište”, naveo je Radonjić.

Ovo pozorište je sinoć leskovačkoj publici prikazalo svoju verziju “Razvojnog puta Bore Šnajdera”, koja je proglašena za najbolju srpsku dramu druge polovine dvadesetog veka.


Tagovi: Kultura Priština

Povezane vesti