16:30, 14.02.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Saradnja USAID i EU u cilju jačanja vladavine prava na KosovuDirektorka USAID-a na Kosovu Lisa Magno i šef Sekcije za saradnju Evropske unije (EU) Luiđi Brusa potpisali su danas Pismo o sporazumu (POS) kojim se označava posvećenost saradnji oko programa finansijske pomoći za jačanje vladavine prava na Kosovu.

saradnja-usaid-i-eu-u-cilju-jacanja-vladavine-prava-na-kosovu

USAID

Pismo o sporazumu uključuje podelu rada u određenim oblastima vladavine prava. Posebno za USAID, ovo uključuje rad sa sudovima, privatnim izvršiteljima, medijatorima kao i rad u oblasti komercijalnog prava, dok za EU to uključuje rad na infrastrukturi, rad sa tužilaštvima, notarima i stečajnim upraviteljima, navodi se u saopštenju.
 
Magno je navela da je neophodno da USAID i EU, kao dva najveća donatora na Kosovu, ne samo koordiniraju rad u ovoj kritičnoj oblasti, već i da govore zajedničkim glasom, kao i da slede iste vodeće principe za značajne rezultate.  

Kroz strateški angažman i zajedničko planiranje, mi takođe možemo umnožiti uticaj naših resursa pomoći, kazala je Magno, navodi se u saopštenju.                                                                                                                

Dodaje se da je Brusa rekao da USAID i EU, kao najveći donatori u pravosudnom sektoru, ovim izražavaju posvećenost jačanju napora u usklađivanju pomoći kao i boljoj koordinaciji ne samo tokom implementacije, već i tokom planiranja buduće pomoći.                                       
 
Pismo o sporazumu poziva na uspostavljanje Upravnog odbora koji će razmotriti zajedničke rezultate aktivnosti EU-USAID sa Vladom Kosova i drugim zainteresovanim stranama u pravosuđu, kao i na uključivanje zajedničkih sesija za planiranje rada u okviru tendera u vladavini prava EU-USAID, navedeno je u saopštenju.
 
 


Tagovi: USAID

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije