22:33, 14.10.2019Izvor: Al Jazeera Balkans

„Sarajevo i Beograd nisu isto; Sebe vidim kao premijera Kosova“ (VIDEO)Aljbin Kurti, predsednik pokreta Samoopredeljenje, pobedničke stranke parlamentarnih izbora na Kosovu, kaže da koalicioni pregovori nisu otišli daleko, ali je optimista. Sebe vidi kao budućeg premijera Kosova, a za Al Jazeeru je govorio i o tome kako vidi epilog dijaloga sa Srbijom, razmeni teritorija, taksama...

sarajevo-i-beograd-nisu-isto-sebe-vidim-kao-premijera-kosova

Foto: Al Jazeera Balkans/screenshot

O dijalogu sa Srbijom kazao je:

"Tražimo da Srbija prihvati Kosovo kao nezavisnu državu, ali i da plaća ratnu odštetu. Došlo je vreme da Srbija pogleda sebi u lice."

Dodao je da neće biti razgovora o podeli teritorija:

"Protiv sam pristupa da se predsednik Kosova i Srbije ponašaju kao Tuđman i Milošević devedesetih. Etničko razgraničenje, s kojim je došao predsednik Srbije je rasistički koncept."

O taksama uvedenim na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine rekao je:

"Nikad nećemo postaviti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu, kao što je radila prošla vlada, jer je situacija potpuno drugačija. Za nas Sarajevo nije ništa slično Beogradu, a od 52 preduzeća koja iz Bosne i Hercegovine izvoze na Kosovo, čak 47 njih su iz Republike Srpske. Smatramo da Republika Srpska treba da se potpuno integriše u Bosnu i Hercegovinu, dobro znamo da je tamo Srebrenica i da će biti 25 godina genocida sledeće godine, pa nikad ne stavljamo znak jednakosti, nikada ne poistovećujemo Srbiju i Bosnu i Hercegovinu."


Tagovi: Aljbin Kurti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije