21:18, 22.11.2018Izvor: Beta

Sava Janjić: Pregovori o podeli u uskom krugu i najvećoj tajnostiIguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izjavio je da poseduje prilično kredibilne informacije iz domaćih i međunarodnih izvora da se aktivno radi na detaljima teritorijalne podele na Kosovu na etničkom prinicipu, i da se pregovori o tome vode u vrlo uskom krugu i u najvećoj tajnosti.

sava-janjic-pregovori-o-podeli-u-uskom-krugu-i-najvecoj-tajnosti

Foto: Facebook

Iguman Janjić je u intervjuu za nedeljnik NIN rekao da bi postojali izvesni "kozmetički elementi" zaštite za preostalo srpsko stanovništvo "koje se nađe 's druge strane granice' i za nekoliko manastira".

Imajući u vidu institucionalne i demokratske kapacitete na Kosovu, ne treba biti mnogo maštovit i zamisliti kako će sve to funkcionisati, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, "cilj je da se Kosovo pusti i u sistem UN, nakon čega neće biti prepreke za povezivanje Prištine i Tirane", a "na kraju, Srbija čak ne bi trebalo ni da prizna Kosovo".

"Razgraničila bi se sa Albanijom, odnosno, dogodilo bi se ono što je predsednik Srbije svojevremeno i sam rekao, 'razgraničenje između Srba i Albanaca'", rekao je Janjić.

"Ako je to kompromis koji treba da 'sačuva obraz' onima koji će da stave svoj konačni potpis na taj dokument, onda će biti veoma zanimljivo kako će narod u Srbiji kupiti i tu najnoviju prevaru i pustiti niz vodu desetine hiljada svojih sunarodnika i sve ono što nas povezuje sa Srbima koji su živeli vekovima pre nas, za šta su živeli i žrtvovali se", naveo je iguman manastira Dečani.

On je rekao i da je "razgraničenje samo licemerno skovani eufemizam za etničko-teritorijalnu podelu Srbije, kao što je 'konačno rešenje' bilo naziv za eliminaciju Jevreja u nacističkoj Nemačkoj".

Prema njegovim rečima, koriste se i termini "korekcija granica", "demarkacija" i slični, sve sa istim ciljem da se prikriju suštinske namere.

"Praktično 'razgraničenje' podrazumeva ostavljanje oko 80.000 Srba sa vrlo niskim i neizvesnim nivoom zaštite, a sve radi navodne integracije u EU, koja, po mišljenju dobro obaveštenih, nikada nije bila dalje od Srbije", rekao je Janjić.

On je rekao da se plaši da "ateistički i autokratski model društva koji je ovde stvoren posle Drugog svetskog rata samo doživljava spoljašnje promene, ali se suštinski ne menja".

"Demokratija je uvek rizik, jer u rukama oligarhije bez moralnih skrupula može da postane otvorena diktatura", naglasio je Janjić.


Tagovi: Podela

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije