22:06, 17.11.2019Izvor: RTK2

Setva pšenice pri kraju, zbog visoke cene semena manje zasejanih površinaIako je optimalni rok za setvu pšenice mesec oktobar, zbog nepovoljnih vremenskih usova ratari su kasnije krenuli sa setvom. Većina njih na centralnom Kosovu nezadovoljna je ovogodišnjom cenom semena.

setva-psenice-pri-kraju-zbog-visoke-cene-semena-manje-zasejanih-povrsina

poljosfera.rs

Setva ozimih useva na centralnom Kosovu privodi se kraju.

Kiša koja je prethodnih dana pala, omogućila je ratarima da  tek sada izvrše pripremu zemljišta i zaseju pšenicu.

“Uspeo sam da završim u optimalnom roku, posejao sam 30 hektara pšenice i posle ću oko 4.5 hektara kukuruza. Sa mojom mehanizacijom, od setve, obrade, zaštite, koštalo me je oko 700 evra po hektaru, a onaj ko plaća sve, ako može da završi sve za manje od 1.000 evra”, kaže Branislav Karadžić iz Lapljeg Sela.

Osim što su zakasnili sa setvom, ratari poručuju da je visoka cena semena ove godine doprinela da mnogi smanje broj parcela.

“Što se tiče pšenice ove godine je bila teška situacija sa semenom, nije bilo našeg starog semena iz Srbije, sve se uvozi  iz Mađarske, Bugarske…To što smo imali, to smo posejali. Osamdeset odsto poljoprivrednika sejalo je svoja semena, jer je cena bila visoka - od 38 do 42 centa po kilogramu. Nikada nije bilo da 2.5 kg naše pšenice damo za kilogram merkatilne pšenice”, kaže Aleksandar Nedeljković iz Lapljeg Sela.

“Ove godine imam 70 ari pod pšenicom, nemam svoju mehanizaciju, sve plaćam. Imao sam svoju semensku pšenicu, đubrivo nisam bacio zbog suše, to ću u proleće i isprskaću jednom”, kaže Dragan Stević iz Lapljeg Sela.

U ataru opštine Gračanica, veći deo parcela nalazi se pod pšenicom.

“Po evidenciji koju imamo u opštini, po broju predatih zahteva za subvencije, zasejano je oko 5.500 hektara. Opština Gračanica je jedna od vodećih po proizvodnji pšenice na centralnom Kosovu. Znamo da je najveći problem u opštini stočni fond, zato se kukuruz ne seje mnogo kao što bi trebalo. Bilo bi dobro zbog samog plodoreda, boljeg prinosa i kvaliteta semena pšenice, da se to svake godine menja”, kaže Bogić Đurović, direktor zemljoradničke zadruge u opštini Gračanica. 

Nakon jesenje ratari pripremaju slobodno zemljište za prolećnu setvu. 

Stručnjaci napominju da je potrebo izvršiti duboko oranje, ako je planirano sejanje jarih useva. Poljoprivrednici se nadaju rodnoj godini, a kasnije i dobroj otkupnoj ceni žita.


Tagovi: Laplje SeloPoljoprivredaGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije