Gračanica: Protest Roma zbog policijske brutalnosti prema mladiću

Stotinak građana romske zajednice okupilo se ispred Policijske stanice u Gračanici zbog, kako tvrde, prebijanja mladića Burhana Ibrahimovića od strane policajaca iz ove službe.
Image
Foto: Kim

Protest je organizovao Pokret „Opre Roma Kosova“.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Stop brutalnosti“, „Pravda, odmah“, „Mi nismo vaša vreća za udaranje“. Uzvikivali su „Stop nasilju“ i „Opre Roma“ ispred policijske stanice.

Povod za okupljanje je, kako tvrde, policijska brutalnost prema Burhanu Ibrahimoviću koji je priveden u Policijsku stanicu Gračanica zbog svađe sa komšinicom. Kako tvrde, pošto što je kažnjen, Burhan Ibrahimović je pretio tužbom i angažovanjem advokata. Nakon toga je, kako ističu, pretučen od strane više policajaca iz ove stanice.

„Zahvaljujem se svima što ste došli. Živimo u demokratiji, ali postoji puno ljudi koji su imali iste probleme a koji nisu smeli da progovore. Na početku sam imao strah i nisam smeo da podelim ovaj slučaj sa ostalima, ali iz Opra Roma su mi pomogli da izvestim o ovom slučaju“, rekao je Ibrahimović okupljenima ispred policijske stanice.

Ibrahimović je poreklom sa Kosova, iz Gračanice, a odrastao je u Nemačkoj. Sada ponovo živi u svom rodnom mestu.

Dritan Beriša, jedan od organizatora protesta, rekao je da je ovo protest ne samo protiv brutalnosti policije koja se dogodila 19. avgusta u policijskoj stanici u Gračanici, vek odlučan otpor prema drugim brutalnostima kroz koje su prošli članovi romske zajednice i na drugim mestima na Kosovu.

„Nećemo više tolerisati brutalnost koja je nama, našim porodicama i našim zajednicama naneta, i nećemo više ćutati“, poručio je Dritan Beriša, jedan od organizatora okupljanja.

Gimeta Gaši iz pokreta „Opre Roma Kosovo“ kazala je da nije cilj promovisanje mržnje i podela, već da se premosti jaz koji je dugo trajao.

„19. avgusta 2023. godine dogodio se sraman incident unutar zidova Policijske stanice u Gračanici. Burhan, član naše romske zajednice bio je žrtva brutalnosti policije tog dana. Njegova priča je jeziv podsetnik na nepravde koje trpimo“, rekla je Gaši.

Sebastijan Šerifović, takođe član ove organizacije poručuje da će nastaviti sa protestom kada god bude zabeležen slučaj policijske brutalnosti.

„Gde god ima policijske brutalnosti, mi ćemo biti tu zato što znamo naše pravo. Niko ne sme da bije narod.“

O slučaju koji se dogodio 19. avgusta obavešten je i Policijski inspektorat Kosova i pokrenuta je zvanična istraga.

„U Policijskoj stanici nisu rekli da su ga prebili, rekli su nam da slučaj treba da se istraži. Ono što smo mi uradili je da smo otišli u Policijski inspektorat u Prištini, uzeli su izjavu od Burhana i uveravali su nas da će slučaj bude u toku. Burhan je dobio nekoliko poziva od strane Inspektorata, što me veoma ohrabruje, što znači da je ovaj slučaj u toku.“

Skup ispred Policijske stanice u Gračanici nadgledali su zaposleni u ovoj službi, ali niko od prisutnih nije želeo da ga komentariše. Kako je Radio Kim saznao, komandir Bratislav Trajković nije na poslu, a njegovi zamenici nisu želeli danas pred kamere.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.