19:31, 28.11.2020Izvor: Beta, N1

Severna Makedonija povećava učešće u Kforu i ostaje u misiji Altea u BiHSeverna Makedonija će 2021. povećati učešće u snagama Kfor na Kosovu i produžiti angažovanje u misije Altea u BiH, najavila je ministarka odbrane Radmila Šekerinska.

severna-makedonija-povecava-ucesce-u-kforu-i-ostaje-u-misiji-altea-u-bih

Pixabay

Ona je na onlajn konferenciji za novinare istakla da će Armija Severne Makedonije u narednoj godini povećati međunarodno prisustvo u misijama NATO, EU i UN.

"Povećavamo naše međnarodno prisustvo. Narednu godinu započinjemo sa 73 mirovnjaka, a završićemo je sa 199. Ostajemo da doprinosimo miru i bezbednosti u misijama koje predvode NATO, EU i UN", rekla je Šekerinska, predstavljajući budžet svog ministarstva za 2021. 

Ona je precizirala da su pripadnici Armije Severne Makedonije prisutni u Avganistanu, gde se u određenoj meri smanjuju brojevi, da će biti povećano njihovo prisustvo u Kforu na Kosovu i da će produžiti da budu deo misija Altea u BiH i Unifil u Libanu.

"Uskoro ćemo sa dvojicom štabnih oficira početi da dajemo svoj doprinos misiji EU u Centralnoafričkoj Republici. Očekujemo da se naredne godine naše starešine priključe i NATO misiji za obuku u Iraku i u okviru takozvanog Pojačanog isturenog prisustva u rejonu Baltika", rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije.

Šekerinska je navela da Ministarstvo odbrane za pripadnike Armije u tim misijama i operacijama ima u budžetu 447 miliona denara (7,23 miliona evra), od čega je naveći deo, šest miliona evra za plate i nadoknade, a ostatak je za logističke troškove.

"Time ispunjavamo još jedan zadatak u raspodeli tereta po članicama NATO, a to je doprinos u međunarodnim operacijama, koji povećavamo", istakla je Šekerinska.


Tagovi: KFOR Severna Makedonija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije