15:00, 03.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Sigurna kuća u Zubinom Potoku: Bezbednost na prvom mestu (FOTO)



Predstavnici ministarstava administracije lokalne samouprave i rada i socijalne zaštite, međunarodnih organizacija, učesnika u projektu, kao i civilnog sektora i švedske ambasade na Kosovu, obišli su danas sigurnu kuću u opštini Zubin Potok.

sigurna-kuca-u-zubinom-potoku-bezbednost-na-prvom-mestu

Radio Kontakt Plus

Tokom posete, organizovane na inicijativu ministarke administracije lokalne samouprave Adrijane Hodžić, lokalni i međunarodni predstavnici na terenu su mogli da vide kako napreduju završni radovi na ustanovi koja će žrtvama porodičnog nasilja sa teritorije sve četiri opštine na severu Kosova pružati zaštitu.

Za potrebe sigurne kuće, opština Zubin Potok ustupila je plac površine 15 ari sa nedovršenim objektom, a UNMIK administracija izdvojila je oko 110 hiljada dolara za rekonstrukciju i izvođenje svih građevinskih radova.

Dizajn sigurne kuće rađen je od strane profesionalnog osoblja sigurne kuće iz Leskovca, koji su napravili reorganizaciju objekta i iskoristili postojeći prostor na najbolji mogući način.

Sigurna kuća u Leskovcu posluje izuzetno dobro već 15 godina i primer je dobro organizovane i efiksane socijalne delatnosti na polju zbrinjavanja žrtava nasilja.

Boban Ilić, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad u Leskovcu, stručni konsultant na ovom projektu, kaže da je zadovoljan što je izvođač radova ispoštovao sve sugestije koje su uputili arhitekte i članovi stručnog tima.

„Sve je ispoštovano – unutrašnji sadržaj, funkcionalnost i prostornost. Ovaj objekat je pružio određeni komfor i mogućnost da unesemo i svoju kreativnost i da neke nedostatke koje smo uvideli na primeru naše sigurne kuće u Leskovcu, koja je daleko manje kvadrature,ovde ispravimo i uspostavimo potpunu sinhronizaciju i normalan protok – od samog prijema korisnice, razgovora sa njom, do njenog smeštanja. Tu su i sobe za psiho-terapijski rad“ - rekao je Ilić.

Takođe, obezbeđena je pristupačnost objekta, odnosno prizemlje je namenjeno za žrtve koje su osoba sa invaliditetom. 

Za dobro funkcionisanje sigurne kuće, ističe Ilić, pored bezbednosti, od izuzetne važnosti je kvalitetno osposobljavanje radnika, koji će raditi sa žrtvama. 

Nekada je, u cilju bezbednosti, akcenat bio na tajnosti lokacije, dok je danas pažnja više usmerena na 
dobru pokrivenost video-nadzorom, kvalitetnim fizičkim obezbeđenjem i direktnom koordinacijom sa policijom koja objekat nadzire 24 sata. 

„Izgradnjom ove kuće, šalje se poruka društvu da svi zajedno moramo da se borimo protiv svakog vida nasilja, posebno protiv nasilja nad ženama. Ovaj dom će pružiti punu bezbednost, sigurnost i utočište ženama koje godinama trpe nasilje, biće u prilici da u situacijama akutnog nasilja visokog stepena rizika, mogu da se smeste ovde, gde će im biti pružena sva briga, sigurnost i bezbednost i gde će stručna lica moći da rade na njihovom oporavku, rehabilitaciji, ali i ekonomskom osnaživanju “ - rekao je Ilić. 

U drugoj fazi realizacije projekta predviđena je ekonomska komponenta, odnosno mogućnost da korisnice sigurne kuće kroz bavljenje određenim aktivnostima obezbede ekonomsku korist. 

Pored toga, planiran je razvoj zanatskih aktivnosti kroz koje bi se žrtve osposobljavale za rad i ekonomsku samostalnost po napuštanju sigurne kuće. 

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, ističe da bi sigurna kuća trebalo da ima institucionalnu podršku. 

“Voleo bih da sigurna kuća ima što manje korisnika. Prošle godine bilo je 108 primera nasilja nad ženama na teritoriji severnog Kosova, tako da ipak ovakav objekat treba da postoji, da se ženama pruži prilika da se oporave i krenu u novi život. Očekujem pomoć svih dobrih ljudi i organizacija. Voleo bih da ovo bude institucionalna ustanova, da ministarstvo stane iza ovog projekta. Donatora će uvek biti, ali mislim da treba da bude pod zaštitom institucija, da ima trajni i stalni karakter” – rekao je Vulović. 

Ministarka administracije lokalne samouprave Adrijana Hodžić rekla je na debati nakon obilaska objekta, da je cilj, između ostalog, da početak rada sigurne kuće u punom kapacitetu bude u zakonskim okvirima.

„Glavni razlog zbog koga su lokalne samouprave pokrenule celu ovu proceduru, jeste vapaj žrtava, i apel Centara za socijalni rad, policije i nevladinog sektora, da žrtve porodičnog nasilja nemaju adekvatni tretman niti čvrstu podršku. Lokalne samouprave su se uključile u celu ovu priču, upravo zbog toga da bi svojim autoritetom, na neki način naterale sve institucije koje rade na zaštiti žrtava od porodičnog nasilja da se angažuju. Cilj je da sigurna kuća bude 24h dostupna svima kojima treba, i sve institucije koje će sa njom sarađivati, biće neprestano dostupne žrtvama. Predviđeno je profesionalno obezbeđenje biće tu 24h. Bezbednost nam je na prvom mestu. Ona se zove sigurna kuća“ kaže Hodžić.

Objekat se nalazi u relativno naseljenom području, ali dovoljno blizu zdravstvenih i prosvetnih ustanova. 

U planu je da do kraja ove godine sigurna kuća na severu Kosova počne sa radom, ali nadležni napominju da se ovaj rok treba uzeti sa rezervom, jer samo licenciranje svih radnika koji će biti angažovani, zavisi i od ažurnosti Ministarstva za socijalna pitanja.



Tagovi: Adrijana HodžićZubin PotokSigurna kuća

Povezane vesti




Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije