13:18, 25.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Sigurna kuća u Zubinom Potoku započela kampanju “16 dana aktivizma”Predstavnice regionalne Sigurne kuće u Zubinom Potoku, uz podršku šefice opštinske administracije, Adrijane Hodžić, započele su kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” javnom akcijom u centru severnog dela Mitrovice. 

sigurna-kuca-u-zubinom-potoku-zapocela-kampanju-16-dana-aktivizma

Radio Kontakt Plus

Ovom današnjom akcijom žele da podrže globalnu narandžastu kampanju sa ciljem da ohrabre sve potencijalne i žene žrtve porodičnog nasilja da to nasilje i prijave kako bi bile bezbedne i sigurne.

Građanima i građankama delile su flajere na kojima je ispisan broj Sigurne kuće, koji je dostupan 24 sata dnevno: 028 478 388

“O ovom problemu treba pričati svakodnevno, ne samo danas. O ovome treba da se govori od malih nogu, odnosno od škole, pa nadalje”, ukazuje Dalija Medić, upravnica Sigurne kuće, koja je ujedno najavila niz aktivnosti u okviru ove kampanje.

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, ističe da je obaveza svih nas da prijavimo nasilje, ako primetimo da ga u susedstvu ima.

“Na taj način ćemo se iz korena boriti protiv ove anomalije društva.”

Takođe ukazuje i da je obaveza svih institucija da budu na visini zadatka, naročito sada kada se suočavamo sa pandemijom Covid-19, jer je evidentno da se broj žrtava porodičnog nasilja povećao. 

“Sada je to nasilje kod postojećih žrtava još jače zbog mera koje su na snazi. Nasilnici prosto imaju nadohvat ruke u svom kućnom ambijentu žrtve nad kojima mogu da se iživljavaju. To mora da prestane. Obaveza nas kao društva je da se izborimo sa ovom anomalijom”, podvlači Hodžić.

Današnju akciju podržao je i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Milan Radojević, koji je tom prilikom pozvao sve žene, da ukoliko trpe, nasilje i prijave.

“Želim da se zahvalim Adrijani Hodžić što smo uspeli da otvorimo Sigurnu kuću koja pokriva teritoriju severnog Kosova. Upućujemo svaki vid podrške ženama žrtvama nasilja kao lokalna samouprava, a ja bih voleo da to više činimo kao društvo”, poručio je Radojević.

Današnja aktivnost podržana je od strane UN Women na Kosovu.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležavaju organizacije u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra (Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama), a završava se 10. decembra (Međunarodnim danom ljudskih prava), simbolično povezujući problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima.Tagovi: Adrijana HodžićZubin PotokSigurna kućaMitrovicaNasilje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije