21:37 | 24.09.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

Đaci Kosovskomitrovičkog okruga od ponedeljka ipak neće biti u školskim klupamaIako je ranije danas iz Ministarstva prosvete Republike Srbije saopšteno da će se osnovci i srednjoškolci, koji na Kosovu i Metohiji nastavu pohađaju po srpskom obrazovnom sistemu, naći u školskim klupama od 27. septembra, to ipak neće biti slučaj za đake Kosovskomitrovičkog upravnog okruga. Ni vrtići neće raditi. 

skole-kosovskomitrovickog-okruga-ipak-ne-pocinju-sa-radom

Foto: Pexels

Ovu odluku doneo je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola. 

Prema dopisu koji je prosleđen roditeljima đaka, a u koji je Kontakt Plus imao uvid, od 27. septembra u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosovskomitrovičkog upravnog okruga primenjivaće se treći model organizacije obrazovnog rada. Ovo podrazumeva održavanje časova na daljinu. 

Ovakva odluka doneta je, kako se navodi u dopisu, nakon dodatnih analiza indikatora za procenu epidemiološke situacije, a na zahtev Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. 

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera je zaključio da je, navodi se dalje, evidentna intenzivna transmisija virusa sa povećanjem broja obolelih od COVID-19, kao i da postoji ograničenje u primeni mera prevencije i suzbijanja infekcije u školama. 

Predškolske ustanove takođe neće raditi na osnovu prethodne odluke koja je i dalje na snazi, navedeno je u dopisu. 

Sa druge strane, kosovska vlada usvojila je ranije danas nove mere protiv epidemije COVID-19 koje propisuju da se od 27. septembra nastavlja proces obrazovanja uz fizičko prisustvo đaka u školama. 

Nastava na daljinu se sve vreme sprovodila i u školama na Kosovu i Metohiji koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Republike Srbije, jer je Ministarstvo prosvete Srbije odluku o onlajn nastavi donelo zbog takozvanog crvenog pojasa za ove škole, što podrazumeva da su škole prešle dvocifren broj zaraženih učenika. 

Sa odlukom rada na daljinu se nije slagala grupa roditelja u Kosovskoj Mitrovici, koji su danima unazad protestovali, nezadovoljni odlukom što deca u srpskim sredinama na KiM ne idu u školu, već nastavu pohađaju po online modelu.

Na Kosovu su u poslednja 24 časa preminula četiri lica od posledica korona virusa, a registrovana su 84 nova slučaja infekcije. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema poslednje dostupnim informacijama, registrovana su 24 nova slučaja infekcije korona virusom, uz 283 aktivna slučaja.
Tagovi: ObrazovanjeŠkola

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije