11:46, 19.09.2020Izvor: RTV KIM

Školi u Drajčićima staroj 116 godina ponovo preti rušenjeOsnovnoj školi u Drajčićima kod Prizrena, staroj 116 godina, preti potpuno rušenje. Devedesetogodišnji Toma Tomić, učitelj u penziji pokušava da zaustavi rušitelje.

skoli-u-drajcicima-staroj-116-godina-ponovo-preti-rusenje

Foto: RTV KIM

Ne hajući za njenu vrednost, kosovske vlasti su pokušale više puta da sruše školu.

Počeli su od krova još 2013. godine, ali su na intervenciju učitelja reagovali predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak i sprečili ih u toj nameri.

Ministar Dalibor Jevtić tada je zatražio da se rušenje potpuno obustavi.

Međutim, pre nekoliko dana ponovo su došli radnici sa “delegacijom iz Prizrena”, u nameri da je do kraja sruše i na istom mestu sagrade novu.

Toma Tomić koji je u školi radio 38 godina i izveo 23 generacije učenika ne odustaje od borbe da je sačuva.

“Hoće da sruše zidine i da podignu novu školu. Ja to ne dozvoljavam, imam i više od 150 potpisa Srba progrnanih iz Drajčića koji ne dozovljavaju. Oni hoće da ruše, Albanci neki došli. Direktor škole u Mušnikovu, Bajrami, hoće da ruši, ali naišao je na Tomislava Tomića. Rekao mi je, kad ti umreš ja ću da podignem školu. Ja sam za tu školu u Drajčićima položio život”, priča Toma za RTV Kim.

Škola je sagrađena još 1904. godine u vreme osmanskog carstva, a o samoj izgradnji Tomić poseduje sva dokumenta, pa i taj da je pod zaštitom države Srbije.

Međutim, kaže da iako se obraćao institucijama u Beogradu, niko nije reagovao, a ovdašnje lokalne vlasti ne priznaju njenu vrednost.

“Još 2013. godine kada su srušili krov škole išao sam u Beograd i obećali su mi da će sutra poslati nekoga da reši, ali je to tako ostalo”, kaže Tomić.

Jedna od institucija, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, reagovala je tada ali samo pisanim saopštenjem za medije.

Osnovna škola u Drajčićima koju odavno ne pohađaju srpska deca, menjala je ime više puta. Nakon ratnih zbivanja dobila je ime Moše Pijade, a zatim i OŠ "Sredstka".

Posle 1999. godine, školu su pohađala i albanska deca.

Drajčići u opštini Prizren su mešovito selo. U njemu žive i Bošnjaci i Srbi. Trenutno u selu ima samo devetoro Srba.


Tagovi: PrizrenŠkolaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije