10:31, 29.05.2019Izvor: Kallxo,KoSSev

Sledeće nedelje protest Albanaca u DečanimaOpština Dečani saopštila je da će 6. juna biti održan protest zbog odluke Ustavnog suda, kojom je manastiru Visoki Dečani potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta koje se nalazi u okolini manastira.

sledece-nedelje-protest-u-decanima

Radio Kontakt Plus

U saopštenju se navodi, da je zahtev građana da se ovaj spor završi u korist obe strane - i opštine i manastira Visoki Dečani.

„Nakon vanrednog sastanka Skupštine opštine održanog juče i zajedničke deklaracije svih političkih subjekata, danas na inicijativu svih političkih subjekata opštine Dečani, predstavnici civilnog društva u Dečanima i ratnih udruženja OVK. Zabrinuti zbog nedavnih zbivanja u sporu između opštine Dečani i manastira Visoki Dečani, svi su se složili da 6. juna u 12 časova bude organizovan mirni protest, čiji je glavni cilj poziv i zahtev usmeren manastiru Dečani da se ovaj spor okonča u korist obe strane. Zajedničko rešenje koje bi doprinelo da se i manastir Visoki Dečani i građani Dečana osećaju dobro“, navodi se u saopštenju.

Početkom protekle nedelje Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog odlaganja sprovođenja odluke u slučaju imovinskog spora nad 24hektara zemljišta koji postoji između manastira Visoki Dečani i preduzeća „Apiko“ i „Iljirija“.

Pre tri godine Ustavni sud Kosova je doneo odluku kojom se priznaje pravo vlasništva manastira Visoki Dečani nad preko 24 hektara zemljišta. Ali ovu odluku opština ne sprovodi.

Međunarodni zvaničnici na Kosovu, dosledno su pozivali na poštovanje odluke Ustavnog suda.


Tagovi: Gračanica

Povezane vesti
Najčitanije


17:43, 09.09.2019


Najnovije