10:53, 10.08.2019Izvor: KoSSev

Službenik kosovskog ministarstva pravde u Hag pozvan zbog curenja informacija?Kosovska javnost već nekoliko dana sa posebnom pažnjom prati slučaj Riljinda Beriše (Rilind Berisha) zbog poziva koji je dobio iz Haga, iako je on tokom rata na Kosovu imao svega osam godina.

sluzbenik-kosovskog-ministarstva-pravde-u-hag-pozvan-zbog-curenja-informacija

Foto: Gazeta Express

U međuvremenu, Beriša, inače službenik kosovskog ministarstva pravde, pojavio se u Hagu, i kako su tada preneli kosovski mediji, dva dana za redom je ispitivan. 

Kako je naveo portal Epoka e re, on je drugog dana odbio da odgovori na pitanja tužioca Specijalnog suda bez prisustva advokata i tada je ispitivanje i prekinuto.

Isti portal tada je naveo i da nakon što je Beriša odbio da odgovori na postavljena pitanja, jedan od tužioca Specijalnog suda pokušao je da pošalje slučaj sudu i da ga na taj način zadrže u Hagu do nove odluke suda.

Međutim, prema izvorima Epoka e re, advokat Riljinda Beriše je intervenisao kako Beriša ne bi ostao u Hagu i kako bi se vratio na Kosovo.

Sada u medijima u Prištini isplivavaju i novi ekskluzivni detalji.

Beriša, koji inače radi u Kancelariji za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda pri kosovskom ministarstvu pravde, nije osumnjičen za bilo kakav „zločin“ u ratu, već je ispitivan zbog navodnog „curenja osetljivih informacija iz kancelarija“, prenosi Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore.

„Berišin poziv u Hag, nije imao nikakve veze sa onim čega se sećao iz prošlog rata, već sa funkcijom koju trenutno obavlja u ministarstvu pravde, odnosno u Kancelariji za zaštitu potencijalno optuženih od strane Specijalnog suda“, piše Gazeta. 

Razlog poziva u Hag bio je taj što se sumnjiči da je počinio „neke povrede zakona“ tokom obavljanja dužnosti kao i zbog „curenja“, dodaje Gazeta Express.

Kako ovaj prištinski portal prenosi, Beriša, kao ni njegov šef Driton Ljajći (Driton Lajçi), nisu želeli da komenatarišu razloge za poziv u Hag.

S druge strane, kosovsko ministarstvo pravde tvrdi da je Beriša bio pozvan da govori o mandatu kancelarije u kojoj radi, ali nisu objasnili zašto onda na razgovor nije pozvan i sam direktor kancelarije, Driton Ljajći.

Nije isključeno, prema istom izvoru, da Beriša bude opet pozvan.

„Zvali su ga i pitali više pitanja o mandatu kancelarije, o ljudima koji su dobili poziv Specijalnog suda, kako su komunicirali sa njima. Drugog dana odbio je da odgovora na pitanja, jer više nije imao šta da odgovori, jer je sve o načinu komunikacije određeno mandatom kancelarije. Ali nije isključeno da će ga ponovo pozvati ako imaju bilo kakvih nedoumica u komunikacijskom radu“, to je barem verzija službenika Ministarstva pravde koji nije želeo da bude imenovan, prenosi Gazeta Express.

Gazeta Express kontaktirala je Specijalni sud u vezi sa Berišom, međutim, osim toga da sud ne komentariše medijske izveštaje, drugih odgovora nije bilo.

„Specijalni sud ne komentariše medijske izveštaje ili status istrage ili kada će biti podignute potencijalne optužnice. Takođe, Specijalni sud je dužan da štiti privatnost svih pojedinaca“, rekao je portparol Kristofer Benet.

Podsećamo, Beriša je protekle nedelje na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je 18. jula ove godine dobio poziv da se petog avgusta pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu. Tom prilikom je naveo i da ne zna zbog čega je poziv i dobio. 


Tagovi: PravosuđeOVKSpecijalni sud

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije