20:01, 04.05.2021Izvor: Tanjug, RTS

"Španija ne priznaje Kosovo, iskrena podrška Srbiji"Srbija može da računa na iskrenu podršku Španije u pogledu očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, poručila je španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonsales Laj, nakon razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Madridu.

spanija-ne-priznaje-kosovo-iskrena-podrska-srbiji

Foto: RTS/printscreen

Španska ministarka je ponovila da Španija podržava briselski dijalog, kao najbolji način da se dođe do rešenja problema.

"Španija se drži principa da ne priznaje Kosovo. Branili smo taj stav do sada, radimo to danas, a nastavićemo i u budućnosti", rekla je Gonsales Laj.

Gonsalesova je istakla da kosovsko pitanje treba da se reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Moramo još odlučnije da podržimo taj dijalog, kao put za miroljubivo rešenje pitanja Kosova i Metohije", rekla je španska ministarka.

Selaković: Beograd privržen dijalogu

Srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, na pitanje šta će Srbija učiniti ako EU bude zatražila priznanje nezavisnosti Kosova za pristup Uniji, odgovorio je da je trenutna situacija takva da pet od 27 zemalja ne priznaje Kosovo kao državu.

Dodao je da Kosovo, pored Španije, ne priznaju ni Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija, te da nema zvaničnog stava EU u vezi sa kosovskim pitanjem.

Selaković je istakao da je Beograd privržen dijalogu, koji vidi kao jedino moguće rešenje i jedini način za pronalazenje političkog, diplomatskog rešenja uz poštovanje međunarodnog prava i nacionalnih interesa Srbije i Srba na KiM.

"Siguran sam da nema prostora za takav pristup u kojem će Srbija biti zemlja koja će biti suočena sa uslovom koji niko nije imao. Zvaničan stav Srbije je da samo kompromis može biti jedino održivo rešenje, u kojem će obe strane dobiti dovoljno, a nijedna sve", rekao je Selaković.

Pristup u kojem Srbija mora da da sve, a da ne dobije ništa, pa čak ni poštovanje svojih nacionalnih interesa, nije prihvatljiv, naglasio je Selaković.

Podsetio je da dijalog Beograda i Prištine traje već 10 godina, a da je pre osam postignut prvi Briselski sporazum, kojim su definisane četiri razliičite obaveze, tri za Beograd i samo jedna za Prištinu.

Beograd je, ističe, ispunio sve svoje obaveze, ali Priština nikada nije ni počela da ispunjava jedinu koju je imala, uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Dijalogu je posredovala EU, kao što je i sada slučaj. Očekujemo od EU, ne da nas pita da priznamo jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, već da izvrši prtisak na Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela u dijalogu", rekao je Selaković.

Selaković se u Madridu sastao i sa generalnom sekretarkom Ibero-američkog generalnog sekretarijata (SEGIB), Rebekom Grinslan.

Na sastanku je bilo reči o saradnji Srbije sa zemljama članicama ove institucije.

SEGIB okuplja 22 zemlje, od kojih su 19 zemlje Latinske Amerike u kojima se govori španski ili portugalski, kao i Španija, Portugal i Andora.


Tagovi: ŠpanijaSrbijaPriznanje Kosova

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije