14:43, 19.09.2020Izvor: Beta, N1

Španija i dalje ne priznaje Kosovo, podrška nastavku dijalogaŠpanija i dalje ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nastaviće da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku Evropske unije sa ciljem da se postigne sveukupan politički sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova, rečeno je iz španskog ministarstva inostranih poslova u Madridu u izjavi dopisnišvu agencije Beta u Briselu.

spanija-porucila-da-i-dalje-ne-priznaje-kosovo-podrska-nastavku-dijaloga

mises.org

Kancelarija za saradnju s medijima Ministarstva inostranih poslova Španije je tako odgovorila na molbu angencije Beta da obrazloži pisanje briselskog portala "EUobserver" da je to ministarstvo ovom portalu saopštilo da se "španski stav može sažeti u zaključak: 'ništa bez sporazuma, sve s njim', uključujući političko priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa".

Špansko ministarstvo u odgovoru agenciji Beta predočava da vlada u Madridu istrajava na stavu da ne priznaje u Prištini proglašenu nezavisnost i naglašava da "smatra da je to bio jednostran čin, suprotan pravu i španskom viđenju Evrope u različitosti, koja je tolerantna i pluralistička".

"Zbog toga ćemo i dalje podržavati dijalog uz posredovanje EU, čiji je cilj da Beograd i Priština postignu bilateralni sveobuhvatan sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova", navodi se u poruci.

Ministarstvo inostranih poslova Španije takođe ističe da "nedavni sporazumi (Beograda i Prištine) u Vašingtonu ni na koji način ne ugrožavaju položaj te teritorije, pa zato je i španski stav nepromenjen, kao stav u potpunosti podudaran međunarodnom pravu".


Tagovi: DijalogŠpanijaKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije