15:55, 24.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Specijalizovano tužilaštvo podnelo na ispitivanje optužnicu kojom se Tači, Veselji i drugi terete za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine



Specijalizovano tužilaštvo podnelo je danas Specijalizovanom većima Kosova na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, saopšteno je iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva.

specijalizovano-tuzilastvo-podnelo-na-ispitivanje-optuznicu-kojom-se-taci-veselji-i-drugi-terete-za-zlocine-protiv-covecnosti-i-ratne-zlocine

allevents.in

“U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”, navodi se u saopštenju. 

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da optužnica predstavlja isključivo optužbu, rezultat je dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Takođe, ističe se da je Specijalizovani tužilac “smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća”. 

“Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda,  a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.  Takvim postupcima, Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova”, navedeno je u saopštenju. 


Tagovi: PravosuđeHašim TačiSpecijalni sudKadri VeseljiHagKosovo

Povezane vesti




Najčitanije



Najnovije