12:22, 25.02.2020Izvor: KoSSev

Specijalni sud dopunio listu zastupnika, uručena još dva pozivaBroj zastupnika Specijalnog suda od danas broji ukupno 174 imena. Novi pozivi Specijalnog tužilaštva stigli za još dva pripadnika nekadašnje OVK.

specijalni-sud-dopunio-listu-zastupnika-urucena-jos-dva-poziva

Foto: Gazeta Express

Nakon što je Specijalni tužilac juče najavio pokretanje prvih postupaka, a predsednica Specijalizovanih veća odredila sudiju za prethodni postupak, potom je dopunjen spisak zastupnika koji se sada sastoji od ukupno 174 imena.

Zastupnici koji se nalaze na ovoj listi mogu se pojaviti pred ovim sudom kako bi zastupali osumnjičene, optužene, grupe žrtava ili bilo koju drugu osobu koja ima pravo na zastupanje u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova i Direktivom o zastupnicima“, navodi se u saopštenju ovog suda.

Međutim, ovo nije konačna lista, navode, dodajući da je razmatranje drugih prijava u toku, te da će spiskovi kontinuirano biti ažurirani.

Na listi zastupnika, osim Albanaca i Srba, nalaze se i oni iz EU, SAD, Kanade itd. 

Podsetimo, Specijalizovani tužilac juče je obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred ovim sudom i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za prethodni postupak, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudija Specijalizovanih veća sa liste međunarodnih sudija, predsednica je odredila sudiju za prethodni postupak koji će pregledati optužnice podnete od strane specijalizovanog tužioca.

Sadržaj optužnica, međutim, i dalje ostaje poverljiv, a sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

Specijalni sud uručio još dva poziva bivšim pripadnicima OVK

Predsednik „Udruženja veterana OVK“, Hisni Gucati, saopštio je ovog jutra da su još dva poziva za ispitivanje stigla iz Specijalnog tužilaštva.

„Sledeći gost Specijalnog suda je Faik Zogaj koji je pozvan jutros“, objavio je Gucati na svom Fejsbuk profilu.

Međutim, samo nekoliko minuta ranije saopštio je da će se pred ovim tužilaštvom naći i Afrim Baša.

„Danas sam primio vest da je borac za slobodu OVK, g. Afrim Baša iz Suve Reke pozvan od strane Specijalnog suda i izaći će čistog obraza kao i svi pravi borci OVK-a“, poručio je Gucati.

On, međutim, nije saopštio u kom će svojstvu oni biti ispitani.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, samo 250 bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine, optužnice još uvek nisu podignute. 


Tagovi: PravosuđeSpecijalni sudOVKHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije