20:36, 22.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Specijalno tužilaštvo u Hagu: Posvećeni smo istraziSpecijalno tužilaštvo u Hagu reagujući na saopštenja veterana nekadašnje OVK da su im od početka septembra stizali paketi dokumentacije iz Specijalnog suda, saopštilo je danas da je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji otkriju identitet potencijalnih svedoka ili optuženih.

specijalno-tuzilastvo-u-hagu-posveceni-smo-istrazi

European Community, 2005.

Organizaciji veterana OVK su navodno u više navrata do sada su stizali paketi sa dokumentima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda u Hagu.

Prvi paket je stigao početkom septembra i tada su naveli da su dobili 4.000 dosijea, a nedelju dana kasnije stigao je novi paket, nakon čega je predsednik te organizacije Hisni Gucati rekao da u novopristiglim dokumentima postoje izjave svedoka, ali ne i njihova imena.

"Tokom prošlih nekoliko nedelja, primili smo mnoga pitanja od novinara o izjavama koje je dalo Udruženje ratnih veterana OVK, koje se više puta upustilo u aktivnosti koje su, verujemo, usmerene na miniranje primene pravde. U isto vreme, primetili smo hvale vredni profesionalizam i moralni integritet kosovskih novinara, od kojih su mnogi jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona. Želimo da iskoristimo priliku i pohvalimo moralne novinare širom Kosova koji su odbili da publikuju dokumente koje su dobili, kao i mnoge novinare koji su nam dobrovoljno predali dokumente koje su primili od strane Udruženja veterana OVK i javno naznačili da bi učestvovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova", navodi se u saopštenju iz Kancelarije specijalnog tužioca.

Specijalizovano tužilaštvo je, dodaje se u saopštenju, posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta osoba koje bi mogle da budu pozvane na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije.


Tagovi: Specijalni sudOVKHagKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije