20:45, 02.04.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa

"Sporazum između Beograda i Prištine možda i na stotinama stranica"Evropski komesar nadležan za proširenje Johanes Han, najavio je da će budući sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti sveobuhvatan.

sporazum-izmedu-beograda-i-pristine-mozda-i-na-stotinama-stranica

Foto: Radio Slobodna Evropa

“Sporazum između Makedonije i Grčke ima 35 do 40 stranica. Ne očekujem da će budući sporazum između Prištine i Beograda biti manji, najverovatnije će imati i stotine stranica”, kazao je Han.

Govoreći u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, Han je naglasio da budući sporazum mora da bude održiv i doprinosi razvoju celog regiona, te da ne bi trebao biti odrednica za ostale u regionu.

On je izrazio nadu da će ubrzo doći do nastavka dijaloga između Srbije i Kosova. Bez obzira na zastoj, Han smatra da je proces stvorio pozitivnu klimu, budući da strane sada “pozovu jedna drugu” kada se pojavi neki problem radi njegova prevazilaženja, a “što je bilo nezamislivo pre par godina”.

Govoreći o odnosima Srbije sa Rusijom, Johannes Han je podvukao da svaka zemlja koja nastoji da se priključi evropskom bloku, mora u potpunosti da uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.

“Jedno od poglavlja u pristupnim pregovorima obuhvata i zahtev da svaki partner 100 odsto podržava spoljnu politiku EU. Ako to nije slučaj, onda se ne možete pridružiti EU”, poručio je Han.

EU je nametnula sankcije Rusiji, zbog podrške separatistima na istoku Ukrajine i aneksije poluostrva Krim.

Evropski komesar nadležan za pitanja proširenja je odbio da nazove “Balkanskim prolećem” lanac protesta koji se organizuje u raznim zemljama regiona, jer su po njemu razlozi i motivi za demonstracije različiti.


Tagovi: KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije