13:52, 10.10.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Srbi ne odustaju od ZSO, niti od života na KiMKOSOVSKA MITROVICA  - Zajednica srpskih opština (ZSO) nije političko, već životno pitanje, i Srbi na Kosovu i Metohiji nikada neće odustati od nje, niti od života na KiM, poručeno je danas sa skupa u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Srpske liste, a povodom 2000 dana, od kako je Priština preuzela obavezu da formira ZSO, a Evropska unija to garantovala svojim potpisom.

srbi-ne-odustaju-od-zso-niti-od-zivota-na-kim

Radio Kontakt Plus

Predsednik Srpske liste Goran Rakić, istakao je obraćajući se okupljenima, da je formiranje ZSO na najbolji način pokazalo, svo licemerje politike nad srpskim narodom.

On je upitao "koliko još dana i godina treba da prođe da bi neko u Prištini čuo glas iz Brisela tj. da Brisel natera Prištinu da ispuni dogovor, ili da se Priština smiluje i sama ispuni svoje obaveze".

“Mi od formiranja ZSO nikada nećemo odustati, ali kada se sve sabere, više je nego jasno, da u ovim okolnostima Albanci to neće uraditi i za to imaju podršku dela međunarodne zajednice. To je onaj uslovni refleks, da čim je nešto dobro za Srbe, to onda Albanci po pravilu sputavaju.
Mi od odbrane istine i naših prava ne možemo i ne smemo odustati, jer bi to značilo odustajanje od prava svih nas da opstanemo i ostanemo svoji na svome. Poručujemo i Briselu i Prištini: Možete kako hoćete, a dokle ćete, to ćemo videti” - poručio je Rakić, koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić rekao je da se glavno pitanje i danas postavlja onima koji su bili garant potpisanog sporazuma - Briselu, koji , kako kaže, ćuti, ‘valjda zato što ni oni nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što su garantovali, bude i sprovedeno u delo’.

Jevtić je istakao da ZSO nije pretnja bilo kome i da oni koji na taj način govore svom narodu, samo traže politički izgovor, jer nemaju odgovor na druga, važnija pitanja – kako razviti ekonomiju i rešiti druge probleme.

Kada nemate odgovore na ta pitanja, kaže Jevtić, onda je najlakše igrati na kartu međunacionalnih sukoba i osećanja, pa onda govorite kako je ZSO nešto što će ugroziti ne znam kakva i ne znam čija prava.

On je naglasio da ZSO nije institucija koja će formiranjem brinuti samo o građanima koji žive o većinski srpskim opštinama, već i o Srbima  u Metohiji, i svuda gde žive, a gde su u velikoj manjini i da je zato ZSO šansa da kroz njeno formiranje Srba na KiM u budućnosti bude više.

“ZSO za nas nije političko, već životno pitanje. I danas šaljemo jasnu poruku da je za nas, i kao političke predstavnike Srba život važniji od svake politike i da nikada nećemo zbog života zloupotrebiti nase političke pozicije, već ćemo se uvek boriti upravo za ono što je život. Svima koji žele da na bilo koji način žele da ugroze mir, koji se trude da i ovo malo poverenja i puno nepoverenja koje imamo, i dalje ugrožavaju, poručujemo da ćemo se boriti protiv toga svim sredstvima. I nikada nećemo odustati od naših prava, nećemo odustati ni od ZSO, a samim tim nećemo odustati od života na prostoru KiM” – poručio je Jevtić. 

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović zatražio je od međunarodne zajednice da snagom svog autoriteta spreči stvaranje jednonacionalnog društva i da uloži sve svoje napore da srpskom narodu omogući formiranje ZSO, kako je rekao, istom snagom i autoritetom kojim su se zalagali za demarkaciju sa Crnom Gorom zarad vizne liberalizacije.

“Srpski narod na Kosovu  i Srpska lista koja taj narod zastupa, spremna je da preuzme svoju odgovornost kao i uvek do sada. Želimo ZSO jer će nam ona pomoći  u zajedničkom radu svih 10 opština, da usvojimo mere za unapređenje života svih naših građana, a posebno povratnika, i da širimo saradnju sa mnogim opštinama. Građani srpske nacionalnosti na Kosovu imaju velika očekivanja od Zajednice, i niko nema nijedan osnov za sumnju u njenu transparentnost i funkcionalan rad, jer će ona biti osnov sigurnosti, opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu” – rekao je Popović.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić podvukao je da se moramo na demokratski način boriti za svoja prava i da nemamo pravo na odustajanje. 

“Kada neko kaže da su Albanci protiv Briselskog sporazuma odn.protiv formiranja ZSO, ako pogledate šta ta Zajednica znači svima nama, to znači najdirektnije da su protiv toga da imamo pravo da odlučujemo ko će da nam vaspitava i obrazuje decu, gde ćemo se lečiti, kako ćemo i na koji način ekonomski uzdizati ovaj narod i kako ćemo uređivati svoja sela i gradove.

Koliko god bilo teško, a svi znamo da jeste, moramo biti mudri i strpljivi, moramo se mirno, demokratski, politički boriti za svoja prava, jer nemamo prava da odustanemo, da se umorimo, nemamo prava da odemo, jer odavde nema nazad” – rekao je Simić.

Skup na Trgu Braće Milić u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici  počeo je simbolično u 12.44. 

Skup u organizaciji Srpske liste, kome je prisustvovalo više stotina građana, održan je sa željom da, kako je rečeno,  pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.
 


Tagovi: KosovoMitrovicaZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije