16:05, 15.11.2018Izvor: Tanjug, RTS

Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima Cefte u PrištiniRasim Ljajić je poručio da Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima radnih tela Cefte u Prištini 20. i 21. novembra. Dve zemlje neće učestvovati ni na ministarskom sastanku u okviru Cefta nedelje koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra, istakao je Ljajić nakon razgovora sa ministrom spoljne trgovine BiH Mirkom Šarovićem.

srbija-i-bih-nece-ucestvovati-na-sastancima-cefte-u-pristini

Foto: Vikipedija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za Tanjug da je besmisleno zabijati glavu u pesak, ponašati se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, i dodao da je svima jasno da je nakon uvođenja takse od 10 posto za robu iz Srbije i BiH nastupila najveća kriza od početka funkcionisanja Cefta sporazuma.

"Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od strane privremenih institucija u Prištini. I pritom se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom", ukazao je Ljajić.

Istakao je da Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima Cefte u Prištini, što je zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Potpredsednik Vlade je istakao da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mere uvedene od strane privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda "započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom delu Evrope".

Ljajić i Šarović će početkom sledeće nedelje na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse uvedene od strane institucija u Prištini.


Tagovi: Rasim LjajićCarina

Povezane vesti