10:51 | 27.11.2022 Izvor: N1

Srbija izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligencijuSrbija je nova članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

srbija-izabrana-za-clanicu-globalnog-partnerstva-za-vestacku-inteligenciju

Foto: Vlada Srbije

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je nastalo na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i kanadskog premijera Džastina Trudoa 2020. godine, uz podršku G7 i sada broji ukupno 29 članica, među kojima su SAD, Indija itd.

Podržano je od strane Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu, zajedno sa dva ekspertska centra - jednim u Montrealu i drugim u Parizu.

Prvi samit organizacije je održan na daljinu (online) u Kanadi 2020. godine, dok je drugi održan u Parizu 2021. gde je Emanuelu Makronu uručen izveštaj o radu.

Kriterijumi za članstvo su napredak u razvoju veštačke inteligencije i posvećenost odgovornom razvoju veštačke inteligencije.

Ove godine su samo četiri države primljene u članstvo Turska, Argentina, Senegal i Srbija, dok je Srbija prva članica iz regiona, saopšteno je iz Vlade.

”Ovo je veliko priznanje za Srbiju od strane 26 država koje su glasale o prijemu u inicijativu. Članstvo dokazuje da je Srbija strateški dobro postavila svoj razvoj modernih tehnologija, gde je razvoj veštačke inteligencije je jedan od prioriteta Vlade. Ove godine očekujemo rekordan izvoz IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra, gde veštačka inteligencija ima sve veći uticaj.”, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ciljevi organizacije su premošćavanje jaza između teorije i prakse u vezi sa veštačkom inteligencijom, podržavanje najsavremenijih istraživanja iz oblasti veštačke inteligencije i usmeravanje odgovornog razvoja i upotrebe veštačke inteligencije u skladu sa ljudskim pravima, osnovnim slobodama i zajedničkim demokratskim vrednostima.

Srbija će od danas imati pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije, kao i priliku da doprinese razvoju tehnologije koja će oblikovati budućnost privrede.

Članstvo će pomoći i promociji rezultata Srbije kod najznačajnijih svetskih privreda i omogućiti dalji razvoj IT sektora u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije 2019. godine, kao i prva zemlja regiona koja je osnovala Institut za razvoj veštačke inteligencije i pustila u rad superkompjuter za razvoj veštačke inteligencije.
Tagovi: Region i svetSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije