16:24, 07.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Srbija uručila protestnu notu AlbanijiMinistarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Albanije u Srbiji Iljira Bočku kako bi mu uručila notu u kojoj je izražen najoštriji protest povodom izjava datih tokom zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova, 2. oktobra u Tirani, a pre svega onih koja se tiče ukidanja granice između Albanije i Kosova i Metohije.

srbija-urucila-protestnu-notu-albaniji

Foto: Shutterstock

"Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije, predstavljaju opravdan razlog za zabinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U noti, navodi se, ukazano je i na svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost i, u tom smislu, izraženo očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region.

Povodom navoda iz pojedinih medija o uručivanju protestne note albanskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim predstavnicima Srbije u Albaniji, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštava da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova 6. oktobra radi uručivanja protestne note, ali je on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u njoj.


Tagovi: AlbanijaKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije