17:23, 02.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus, RTS

Srpska lista: Pucano na grupu mladih kraj Gračaničkog jezeraIz Srpske liste saopšteno je danas da je juče pucano na grupu srpskih mladića i devojaka kraj Gračaničkog jezera, pozivajući međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i javno osudi ovaj incident.

srpska-lista-pucano-na-grupu-mladih-kraj-gracanickog-jezera

Radio Kontakt Plus

“Zapaljiva retorika i podrivanje mira od strane lidera kosovskih institucija u Prištini za posledicu ima seriju incidenata čija se kulminacija desila juče kada su, po izjavama očevidaca, dvojica napadača albanske nacionalnosti pucali iz vatrenog oružja na grupu srpskih mladića i devojaka kraj Gračaničkog jezera”, navodi se u saopštenju. 

Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj incident i poziva međunarodnu zajednicu da najhitnije reaguje i javno osudi ovaj, kako se ističe, etnički motivisan napad koji je izazvao veliku uznemirenost među svim Srbima, posebno na centralnom Кosovu.

Iz Srpske liste ocenjuju da ovaj događaj budi jeziva sećanja kada su kraj reke Bistrice stradala srpska deca dok su se kupala, i na koje su pucali napadači koji još uvek nisu kažnjeni za počinjeni zločin.

“Ovo je napad na srpsku mladost i budućnost na ovim prostorima, jer se njime šalje poruka preostalim Srbima da ne smeju da pomisle da ostanu na svojim ognjištima i da su srpske sredine geta van kojih našim sunarodnicima bezbednost nije garantovana, i pored toliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga i lokalne policije”, zaključuje se u saopštenju.

RTS: Pucano prema grupi srpskih devojaka i mladića kod Gračanice

Jedan od dva nepoznata muškarca na motorima pucao je juče u pravcu grupe srpskih devojaka i mladića na jezeru kod Gračanice. U pucnjavu se uključio lokalni policajac iz njihovog društva, tako što je svojim pištoljem ranio motorcikliste kada su krenuli da beže.

Marko Petković iz Lapljeg Sela, koji je bio u grupi srpskih devojaka i mladića, rekao je RTS-u da se pucnjava dogodila juče popodne na obali jezera Gračanica.

"Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio sa nama, po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao im je i zamolio ih da napuste mesto, jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se sa tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila, i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas", kaže Petković.

Naveo je da su legli na zemlju kada su čuli pucnjavu, a da su ih od metaka zaštitili parkirani automobili.

"Policajac u civilu koji bio sa nama u grupi, uzvratio je pucanjem kada su napadači krenuli da beže prema selu Marmor", precizirao je Petković i dodao da su incident prijavili policiji.

Patrola iz stanice policije u Gračanici stigla je nakon 40 minuta. Potom je stigla i patrola policije iz stanice policije u Prištini i preuzela istragu.

"Slučaj se vodi protiv policajca, to nam nije jasno"

Bojan Rajković, roditelj jednog od mladića koji je bio na jezeru ističe, prema kazivanju svog deteta, da bi cela situacija izmakla kontroli i završila sa možda teškim posledicama da u blizini nije bilo policajaca u civilu.

"Sreća je što je u društvu bio i policajac. Policija je decu ispitivala u Prištini više od pet sati. U ovom postupku su mladići i devojke svedoci, a slučaj se vodi protiv policajca. To nam nije jasno", kazao je Rajković.

Incident nije registrovan u redovnom izveštaju policije

Incident kod jezera u Gračanici nije registrovan u današnjem, redovnom izveštaju Kosovske policije.

Portparol policije u Prištini Agron Borovci lokalnim medijima je izjavio da je policija pokrenula istragu kako bi razjasnila sve okolnosti incidenta, kao i da osobe koje su zadobile prostrelne rane imaju 23 i 28 godina, da su hospitalozovane, a jedan policajac se sumnjiči da je pucao na njih iz vatrenog oružja.

Kancelarija za KiM: Najdirektnije ugrožavanje života srpske dece

“Napad do koga je juče došlo na Gračaničkom jezeru, a u kom je u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka ispaljeno više hitaca od strane dvojice Albanaca, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece. Njihov jedini greh je bio što su bili na izletu i družili se kraj jezera”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije navode da u ovom incident niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, ali da ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Кosovu i Metohiji stradala srpska deca. 

Iz Kancelarije ukazuju da su Srbi u Gračanici s pravom ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece, te zato zahtevaju da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom. 

Podsećaju da Kancelarija za KiM uporno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima na KiM, te da jekrajnje vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije. 

Pozivaju one međunarodne organizacije, čiji je mandat i odgovornost da Srbima na КiM garantuju bezbednost, da ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i da nipošto ne sme proći nekažnjeno. 

“Očuvanje mira i stabilnosti na КiM za zvanični Beograd je najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na Кosovu i Metohiji mora biti očuvana, zato još jednom upozoravamo da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe. Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Кurtijem, Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost”, stoji u saopštenju.

Šubarić: I dalje traje otvorena sezona lova na srpsku nejač

Predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, najoštrije je osudila oružani napad na srpske mladiće i devojke kraj Gračaničkog jezera, u kome su, kako navodi, teže posledice izbegnute zahvaljujući hrabrosti policajca goranske nacionalnosti koji je odgovorio na napad.

“23 godine nakon sukoba na Кosovu i dalje traje otvorena sezona lova na srpsku nejač, što je posledica zapaljive retorike albanskih političara iz Prištine, koji su spremni da žrtvuju mir zarad jeftinih političkih poena”, smatra Šubarić.

Pozvala je sve nadležne institucije, pre svega, КFOR, EULEX, ali i Kosovsku policiju da najhitnije procesuira i primereno kazni napadače i time pošalje poruku da nasilje nema mesta među našim građanima. 

“Takođe pozivam i međunarodne predstavnike da iskoriste svoj autoritet i stanu u zaštitu srpskog naroda, a vlastima u Prištini ukažu na štetnost antisrpske histerije koju izazivaju svojim delovanjem“, stoji u saopštenju.
Tagovi: Srpska listaGračanicaMladiIncident

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije