EU mora da razume da je ZSO ono što ide ispred svega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio i da je srpska vlast opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da insistira da prvo bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).
Image

U sinoćnom intervjuu za TV Prva, ponovio je da u Brisel „može da ide jedino turistički“ jer EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine „mora da razume da je ZSO ono što ide ispred svega“.

On je kazao da do ponedeljka treba da odluči da li će ići na Minhensku bezbednosnu konferenciju, jer će Srbija „biti u problemu“ ako ne ode, a dođe kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Dolaze svi, dolaze (nemački kancelar Olaf) Šolc, (francuski predsednik Emanuel) Makron, (šef evropske diplomatije Žozep) Borel, (ministar spoljnih poslova SAD Entoni) Blinken. Ako ode Kurti, a nas nema, onda smo u problemu. Ako odem, znam kako će to sve da izgleda, još nisam odlučio“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je jasno da postoji znatno uplitanje velikih sila u unutrašnja pitanja Srbije.

„Svi hoće preko srpske grbače da ostvaruju ciljeve. Dovoljno je da pogledate izjave zvaničnika najvećih svetskih sila, i sa Zapada i sa Istoka, pa da vam bude jasno da svi računaju da baš u Srbiji pobede onu drugu stranu pošto neće lako doći do pobede na ukrajinskom ratištu ni za jednu od strana“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

On je rekao i da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada.

„Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni meseci“, kazao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.