Hil: ZSO mora da se formira, 10 godina je predugo

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je da je bitno da se svi slože oko toga da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da se formira, jer je predviđena sporazumom od pre deset ...
Image

Kristofer Hil, na panelu „Budućnost EU i Zapadnog Balkana“ na Kopaonik biznis forumu, izjavio da je deset godina veoma dug period za formiranje ZSO, ističući da sporazumi moraju da se poštuju.

„Ne morate da budete istoričar ili antropolog da znate da Srbi žive na Kosovu vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti. To je test vlasti u Prištini, da shvate šta mora da se reši da bi ispunili evropske standarde. Veoma je važno da vlada u Beogradu pomogne Srbima da budu uspešni kao zajednica. Optimista sam da to može da se desi“, rekao je Hil.

Ocenio je i da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova, te da postoje teškoće, ali se treba fokusirati na cilj.

„EU je odgovorna za rešavanje problema i van EU. Često se zamaramo govoreći o birokratiji, ali svi u Evropi treba da teže članstvu“, rekao je ambasador.

„Srbija pre ili kasnije u EU“ 

Prema njegovim rečima, Srbija će pre ili kasnije postati članica, čim ispuni sve potrebno, te da su poglavlja i klasteri teški za razumevanje, ali da stvari moraju da se dešavaju, a da je vladavina prava apsolutni uslov za to.

„Jake institucije – pokažite mi jake institucije i imaćete manje korupcije i obrnuto. Ultimativno, Srbija mora da ima jake politike i reši pitanje Kosova, što je veoma teško“, ocenio je Hil.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.