Dačić: Eliminacija uzroka dovodi do deeskalacije na KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da eliminacija uzroka poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji može da dovede do deeskalacije situacije na KiM.
Image

Dačić je istakao da je jasno šta su Srbi na KiM tražili i šta je uslov da se dođe do rešenja problema, a to je da se prestane sa povlačenjem jednostranih poteza, kako bi se nastavilo sa ozbiljnim dijalogom, da se puste uhapšeni Srbi, da nema tajnih spiskova za hapšenje.

On je istakao da Srbi ne žele da budu deo incidenata, već deo mirnog rešenja.

„Ne možete, dok se hapse Srbi i dok se odbija sprovođenje sporazuma, da se govori o novom sporazumu“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Dačić je podvukao da je kosovski premijer Aljbin Kurti u ovom trenutku „najveća pretnja za mir i stabilnost, jer izaziva pojedinačne incidente“.

Odgovarajući na pitanje šta će dalje uslediti imajući u vidu da je Kurti izjavio da uklanjanje barikada ne može da prođe bez žrtava, Dačić je kazao da su sva dešavanja na KiM posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma.

To je, kako je rekao, uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade koje, kaže, nisu postavljene da se omete saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma.

Podsetio je da Srbima na KiM nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu, da glasaju na izborima, te da je na sever KiM poslata kosovska policija što je suprotno dogovoru iz Brisela.

RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.